Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

DORH istražuje Zlatar, Galovac i Sibinj

Autor: Sergej Abramov

11.03.2010. 23:00
DORH istražuje Zlatar, Galovac i Sibinj

Foto: Vedran SITNICA



U općini Galovac nepravilnosti utvrđene revizijom nisu tolike, ali su ipak dovoljno značajne da budu ocijenjene nepovoljno. U poslovnim knjigama te općine nisu evidentirani rashodi za radove u visini od 620 tisuća kuna
Grad Zlatar, te općine Galovac i Sibinj su tri jedinice lokalne samouprave čije poslovanje ispituje Državno odvjetništvo, jer je Državna revizija ocjenila da su njihova izvješća o poslovanju za 2008. godinu nepovoljna. U slučaju Grada Zlatara, u poslovnim knjigama nedostaje čak i dio originalne dokumentacije, zbog čega pojedini računi ili pojedini ugovori o kreditnom zaduženju uopće nisu evidentirani. Ukupno 58 milijuna kuna, među kojima su obveze i primici od zaduživanja i jamstava, nije evidentirano u gradskim poslovnim knjigama. K tome, zaduživanja Grada Zlatara u iznosu od 6,9 milijuna kuna nisu bila niti planirana proračunom, a nisu ni preuzeta uz odgovarajuću odluku gradskog vijeća, odnosno prethodnu suglasnost Vlade, zbog čega ih Državna revizija smatra ništavnim. Svejedno, budući da Zlataru od sredine veljače 2009. jedna poslovna banka ovrhom naplaćuje kredit, a ugovora o kreditu nema u gradskim dokumentima, konačan iznos obveza nije poznat.
U općini Galovac nepravilnosti utvrđene revizijom nisu tolike, ali su ipak dovoljno značajne da budu ocijenjene nepovoljno. U poslovnim knjigama te općine nisu evidentirani rashodi za radove u visini od 620 tisuća kuna. Na isplaćene dohotke u iznosu od 355 tisuća kuna nisu uplaćeni doprinosi i porez na dohodak, a pojedini radovi u okviru komunalnih djelatnosti dodjeljivani su bez javnog natječaja ili zaključenih ugovora, u ukupnom iznosu od 853 tisuće kuna, dok je na jednak način nabavljeno robe u vrijednosti od 848 tisuća kuna. Povrh toga, za robu i usluge u vrijednosti od 2,4 milijuna kuna nisu provedeni postupci javne nabave.
Općina Sibinj, pak, prodala je 303.821 četvorni metar u zoni malog gospodarstva za 1,7 milijuna eura, od čega je 14.813 četvornih metara prodano bez javnog natječaja. Stručni nadzor nad izvođenjem radova u zoni malog gospodarstva i usluga deratizacije, u iznosu od 670 tisuća kuna, nabavljeni su izravnom pogodbom.
Državna revizija dala je nepovoljno mišljenje i na poslovanje Vatrogasne postrojbe grada Siska, te na poslovanje jednog poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. O kojem se poduzeću radi, nije vidljivo iz izvješća Državne revizije.