Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jadranska pomorska trgovina u helenističkom razdoblju

Autor: Ante Rogić

11.03.2010. 23:00
Jadranska pomorska trgovina u helenističkom razdoblju

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana doktorske disertacije prof. Lucijana Šešelj. Disertaciju pod naslovom “Promunturium Diomedis: svetište na rtu Ploča i jadranska pomorska trgovina u helenističkom razdoblju” Šešelj je branila pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Bruna Kuntić-Makvić, prof. dr. sc. Slobodan Čače i dr. sc. Branko Kirigin, muzejski savjetnik.
Lucijana Šešelj završila je osnovnu školu u Opuzenu, a srednju u Metkoviću, svom rodnom mjestu. Povijest i arheologiju dilomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru, te je potom upisala poslijediplomski studij, najprije magistarski iz arheologije, a potom, uz odobrenje Vijeća poslijediplomskih studija, doktorski “Povijest hrvatskog pomorstva”.
Članovi Povjerenstva ocijenili su rad iznimno pohvalno, navodeći kako je korištena brojna litaratura, prikazana katalogizacija nalaza s navedenog nalazišta, te konzultirani brojni stručnjaci s polja arheologije, ali i drugih znanosti relevantnih za ovu tematiku.
“Vjerujem da se barem u nekoj mjeri može dobiti slika disertacije kao vrsnog znanstvenog prinosa u polju antičke povijesti i antičke arheologije. Po temeljitosti, metodološkoj dosljednosti, sposobnosti ovladavanja elementima niza znanosti i struka, kao i po inovativnosti i sposobnosti izvođenja legitimnih zaključaka, radnja je u potpunosti izvorno znanstveno djelo”, piše, među ostalim, mentor dr. sc. Slobodan Čače.