Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mladim igračima treba ligaško natjecanje

Autor: Šime Ćurko

11.03.2010. 23:00
Mladim igračima treba ligaško natjecanje

Foto: Filip BRALA



Teško je zainteresirati mlade igrače za sport u kojem treniraju, a ne igraju utakmice i zato razvoj situacije s mlađim uzrastima u Zadru nije ništa manje važan od trenutačne borbe za Premijer ligu
Paralelno s borbom prve momčadi za ulazak u Premijer ligu u Zadar Sladu ove sezone vode još jednu bitku, ono s generacijom 1994. koja nastupa u Prvoj ligi mlađih kadeta – skupine jug. Riječ je o igračima koji sljedeće sezone prelaze u kadete i tu dolazimo do velikog problema. Po sadašnjem sustavu natjecanja u mlađima kategorijama Prva kadetska liga je jedinstvena i u njoj sudjeluje 20 klubova, koji se popunjavaju iz rukometnih regija odakle dolazi točno određeni broj klubova. Za skupinu jug to su četiri najuspješnije momčadi koje se dobiju zbrajanjem bodova koje pojedina momčad osvoji u dvogodišnjem ciklusu nastupanja u ligi mlađih kadeta. Zadar u ovoj računici ne stoji najbolje, iako šanse za ulazak u jedinstvenu kadetsku ligu i dalje postoje. Kolike su te šanse zapravo nemoguće je točno provjeriti budući da u Hrvatskom rukometnom savezu nemaju ljestvicu mlađih kadeta – skupine jug (makar nam je tako odgovoreno na naš upit) za prošlu sezonu pa se i ne zna koliko je koja momčad lani točno osvojila bodova. Za ovu sezonu ljestvica postoji, iako je ona zbog različitog broja odigravanja utakmica pojedinih klubova nepotpuna.
– Prema našim procjenama lani smo trebali biti na petom ili šestom mjestu. Najveći kiks prošle godine imali smo na utakmicama s Cetinkom i Kamičkom. Da smo dobili ta dva dvoboja bili bismo u znatno boljoj poziciji za ovu sezonu – kaže Frane Kardum, trener zadarskih mlađih kadeta. Ove sezone rezultati Zadar nisu sjajni, u devet utakmica zabilježeno je pet pobjeda, jedan neriješeni i tri poraza. Olakotna okolnost je ta što je momčad iz Mocira do sada igrala s protivnicima iz gornjeg dijela ljestvica pa joj u preostalih sedam utakmica predstoje dvoboji koji bi trebali biti lakši, makar ako je suditi po trenutačnom izgledu ljestvice.
– Skupo bi nas mogao koštati poraz od Krilnika, koji je jedan od konkurenata za ulazak u Prvi kadetsku ligu. Taj nam poraz još teže pada kad se zna da se dogodio na turniru na kojem smo bili domaćini. Ipak, šanse postoje, premda ne znamo kakvo je stvarno stanje kad se zbroje bodovi svih momčadi iz ove i prošle sezone – dodaje Kardum.
Možebitni ne ulazak Zadra u Prvu kadetsku ligu otvara brojna pitanja, a jedno od njih svakako je i to gdje će generacija 1994. igrati sljedeće godine. Propisi omogućavaju Zadru u tom slučaju nastup u Drugoj kadetskoj ligi – jug, no od te lige ove sezone nije bilo ništa, pa je nekoliko igrača 1992. godišta (Peronja, Torbarina, …) bilo osuđeno na treniranje i nadanje da će poneku minuti uspjeti upisati u prvoj momčadi. U najosjetljivijoj igračkoj dobi ti su mladi igrači ostali bez ligaškog natjecanja u kojem bi mogli kontinuirano igrati. Osim toga, mlade je igrače teško zainteresirati za sport u kojem treniraju, a ne igraju utakmice.
– Klub je ove sezone odustao od nastupa u Trećoj ligi u kojoj su trebali biti igrači 1992., budući da je bila procjena da je Druga kadetska liga jeftinije natjecanje. Nažalost, ta liga nikad nije krenula i moramo sve učiniti da se ta situacija ne dogoditi sljedeće sezone. Što će klub odlučiti ne uđemo li u Prvu kadetsku ligu ne znam, ali svakako da bi trebalo razmisliti o ponovnom uključivanju u Treću ligu jer je očito da od Druge kadetske lige nema ništa budući da klubovima koji bi u toj ligi mogli nastupati takvo natjecanje nije zanimljivo – smatra Kardum.


 BIOGRAD I ARBANASI


U Prvoj ligi mlađih kadeta natječu se i Arbanasi te Biograd Mini-Sunce. Biograđani su, kao i prošle sezone u donjem dijelu ljestvice, dok Arbanasi u tekućoj sezoni bilježe znatno bolje rezultate. Ni Biograd ni Arbanasi nemaju šanse za ulazak u Prvu kadetsku ligi, ali Arbanasi imaju izglede za plasman za PH na kraju lige budući da trenutačno u sedam nastupa imaju pet pobjeda, jedan neriješeni dvoboj i jedan poraz. Iz Arbanasa stiže i vijest da se dogodine planiraju ponovno prijaviti za nastup u Trećoj ligi.




 NIŠTA BEZ DOMAĆIH IGRAČA


U hrvatskom klupskom rukometu samo Croatia osiguranje Zagreb može sebi dopustiti kupnju kvalitetnih igrača, uz napomenu da se i tamo sve više okreću svojim mladim igračima. Zadar ako želi dugoročnu stabilnost mora razmišljati o mlađim uzrastima najmanje koliko i o seniorima, ako ne i više. Još od sezone 2004./05, u kojoj je igrao u Prvoj ligi, Zadar ne nastupa u jedinstvenoj kadetskoj ligi, a već šest godina mlađi kadeti nisu izborili završnicu Prvenstva Hrvatske. Jasno, ne može svaka generacija biti kao ona koju predvodi Nino Jerak (1984.), ali Zadru treba kontinuitet ubacivanja mladih igrača u prvu momčad. Taj je proces posljednjih godina usporen, premda nije stao. Kako bilo, činjenica jest da su Kristijan Brkljača (1986.), Ivan Cota (1988.) i Ivan Mijolović (1989.) posljednji klupski “proizvodi” koji imaju više ili manje značajnu ulogu u prvoj momčadi. Natko Merhar (1991.), koji je također bio u tom društvu, otišao je iz Mocira i prije nego što je ozbiljnije zakoračio u rukomet. Kad se sve zbroji Zadar je nakon generacije 1986. upao u probleme, a nagovještaj izlaska iz krize mogla bit biti generacija 1996. koja je lani nastupala na završnici PH. Dakako, ima i zanimljivih igrača u generacijama 1992., i 1994. Pokazat će vrijeme jesu li osim što su zanimljivi i – kvalitetni.


 MOGUĆE UKIDANJE JEDINSTVENE KADETSKE LIGE


Tomislav Lukić, voditelj Prve HMKRL – jug, naglasio je da postoji mogućnost da se sljedeće sezone promijeni sustav natjecanja u Prvoj kadetskoj ligi.
– Moguće je da će se Prva kadetska liga umjesto u jedinstvenom obliku, u kakvom je sada, ubuduće igrati po regijama, onako kako se igra liga mlađih kadeta. No, to je samo jedna od opcija, a odluka o promjeni ili ostanku dosadašnjeg sustava natjecanja tek se treba donijeti. Problem s postojećom kadetskom ligu je vezan za financije jer iz klubova stižu upozorenja da im je ovakvo natjecanje preskupo. Događa se da klubovi odustaju zbog novca, a u tom slučaju smo svi na gubitku – kaže Lukić. Dakle, lov na jedinstvenu Prvu kadetsku ligu u končanici za Zadar može biti riješen time da regija jug sljedeće sezone dobije svoju kadetsku ligu. Iako je to mnogo jeftinija solucija, takva odluka povlači za sobom i manje kvalitetne utakmice, a to za igrače u dobi od 16. do 18. godine nikako nije nevažno.