Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nema odlaganja opasnog otpada

Autor: Mile Marić

11.03.2010. 23:00
Nema odlaganja opasnog otpada

Foto: Mile MARIĆ



U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižne Benkovac održana je prezentacija i javna rasprava na sadržaj Studije utjecaja na okoliš novog Centra za gospodarenjem otpadom koji će se graditi na području Biljana Donjih, na mjestu eksploatacijskog polja građevnog kamena unutar granica grada Benkovca. Studiju utjecaja na okoliš Centra za gospodarenjem otpadom predstavio je Antun Schaller ispred tvrtke APO d.o.
U uvodnom dijelu prezentacije Antun Schaller je istaknuo da je smisao koncepta gospodarenja otpadom u funkciji zaštite okoliša, a ne njegovom onečišćenju, naglasivši da je zadaća Studije o utjecaju Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije na okoliš Zadarske županije stručna procjena mogućeg utjecaja izgradnje i rada Centra na uže i šire okružje, prirodu te na zdravlje zaposlenika i lokalnog stanovništva. Nositelj zahvata je tvrtka „Eko” d.o.o. za gospodarenjem otpadom Zadarske županije iz Zadra čije je osnivač Zadarska županija. SUO jedan je od dokumenata potrebnih za uspostavu, odnosno pripremu, gradnju i rad, a u tom smislu ona predstavlja važnu pretpostavku za ishođenje lokacijske dozvole, izradu projektne dokumentacije i ishođenja ostalih dozvola. Cilj centra je da služi organiziranom, gospodarski usmjerenom način zbrinjavanju otpada s područja Zadarske županije gdje će se otpad ubuduće prikupljati odvojeno po vrstama primarnih proizvođača otpada. U centru će se zbrinjavati komunalni i neopasni proizvodni otpad te reciklažni, uključujući inertni građevni otpad nastao na području županije s naglaskom na projekciji ulaznih količina otpada, popisu vrsta i količina tvari koje ostaju nakon tehnoloških procesa zahvata do postupanja otpadnim vodama. Prezentirajući osobine lokacije od geografskih obilježja, geoloških osobina, klimatsko-meteoroloških značajki i utjecaja na biljni i životinjski svijet, ali i mogući utjecaj na okoliš tijekom gradnje i korištenja posebno se osvrnuo na prijedlog mjera zaštite okoliša tijekom gradnje i korištenja Centra s posebnim osvrtom na prijedlog programa praćenja stanja okoliša tijekom gradnje, korištenja i nakon prestanka rada Centra.
Na pitanje načelnika Marušića o opasnostima od spaljivanja otpada, opasnom otpadu i kategorijama otpadnih voda te dovozu i odvozu otpada i utjecaja na promet kroz Zemunik Donji istaknuto je da u Centru nema odlaganja opasnog otpada budući da će se samo zaprimati i privremeno skladištiti opasni otpad iz kućanstava, a spaljivanja otpada u Centru neće biti. Značaj prometne frekvencije prema Centru iz Zemunika Donjeg je 19 kamiona dnevno, iz Zadra 16, Benkovca 6, a sve na svim ostalim dionicima frekvencija će biti od jednog prijevoza tjedno do 3 dnevno, istaknuto je tijekom rasprave, a na prijedlog da se SUO prezentira u Zemuniku Donjem, Poličniku ili drugim mjestima tvrtka APO d.o.o. prihvaća poziv.
Preliminarni troškovi izgradnje Centra su 304.473.000 kuna ili 41.708.630 eura – istaknuo je Antun Schaller.