Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Obnova Hrvatske pravoslavne crkve kao duhovna potreba?

Autor: Boris Kupčak

11.03.2010. 23:00
Obnova Hrvatske pravoslavne crkve kao duhovna potreba?

Foto: Tomislav JERAK



Danas je u Zadru održana konferencija za novinare na kojoj su iguman Jelisej Lalatović i Ivo Matanović najavili osnivanje Hrvatske pravoslavne zajednice koja za cilj ima obnovu Hrvatske pravoslavne crkve. Podsjetimo kako je HPC u Hrvatskoj bila aktivna u vrijeme NDH od 1942. godine, a kraj je doživjela okončanjem 2. svjetskog rata. Za osnivanje vjerske zajednice udruga bi trebala postojati pet godina i imati 500 članova. No, s obzirom kako oni smatraju da je riječ o obnovi mišljenja su da će na priznanje čekati i manje vremena. Predsjednik udruge u osnivanju iguman Jelisej Lalatović, smatra kako bi se crkva mogla osnovati kroz godinu dana, a kazao je i kako veliku podršku uživaju od Ruske istinske pravoslavne crkve.
– Nespojivo je s hrvatskim suverenitetom da ingerencije nad pravoslavnom crkvom ima neka druga nacija. Nadamo se, a to su i realna očekivanja pravoslavnih Hrvata da će hrvatska država obnavljanje Hrvatske pravoslavne crkve doživjeti kao duhovnu potrebu dijela svojih žitelja, u njoj spoznati čimbenik mira, vjerske i nacionalne tolerantnosti u skladu s europskom praksom, kazao je iguman Jelisej, inače Crnogorac.
Ivo Matanović, jedan od inicijatora i poznati zagovaratelj NDH, kazao je više o prosvjednom pismu koje su episkopi Srpske pravoslavne crkve uputili državnom vrhu.
– Episkopi karlovački i dalmatinski uputili su protestno pismo predsjedniku Vlade i države na što su dobili odgovor da nema zakonske prepreke za registraciju HPC, kazao je Matanović.
Rečeno je i kako se trenutačno radi na osnivanju podružnica Udruge u Benkovcu, Ogulinu, Kistanju, Smokoviću, Obrovcu, Gračacu i Kninu.