Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prevencijom protiv “tihog kradljivca vida”

Autor: Anamarija Bilan

11.03.2010. 23:00
Prevencijom protiv “tihog kradljivca vida”

Foto: Zvonko KUCELIN



Glaukom nije dovoljno stavljen u prvi plan iako se radi o ozbiljnoj kroničnoj bolesti zbog čijih posljedica danas u svijetu ima oko 40 milijuna slijepih ljudi
Akcijom mjerenja glaukoma Odjel oftalmologije zadarske Opće bolnice obilježio je danas Svjetski dan glaukoma.
– Ovo je treći put da se u svijetu i kod nas obilježava Svjetski dan glaukoma. Za razliku od prijašnjih godina, ove smo godine tijekom cijelog tjedna provodili akcije mjerenja očnog tlaka, odnosno glaukoma. Za vrijeme mjerenja na zidu smo prikazivali prezentaciju s informacijama o glaukomu te smo dijelili informativne letke, rekla je Suzana Kovačević, voditeljica Odjela oftalmologije, dodajući da glaukom zovu “tihi kradljivac vida”. Ona je dodala da glaukom nije dovoljno stavljen u prvi plan iako se radi o ozbiljnoj kroničnoj bolesti zbog čijih posljedica danas u svijetu ima oko 40 milijuna slijepih ljudi.
– Organizacijom ovakvih akcija želimo osvijestiti pacijente i liječnike obiteljske medicine o ovoj bolesti i njenim posljedicama te ih želimo upozoriti da joj posvete veću pažnju. Moram reći da u Hrvatskoj ne postoji registar oboljelih od glaukoma, već se tek sada radi na tome, kazala je dr. Kovačević.
Istaknula je da bi posebnu pažnju kontroliranju glaukoma trebali posvetiti svi stariji od 40 godina, a posebice oni koji u obitelji imaju oboljelih od glaukoma, dijabetičari te bolesnici s visokim krvnim tlakom.
Kovačević je dodala da je zadovoljna odazivom pacijenata na ovu akciju. Tijekom tjedna, kad su svakog dana kroz dva sata radili mjerenja, došlo je oko 150 ljudi, dok je tijekom jučerašnjeg dana mjerenje trajalo duže – od 10 do 14 sati. Tijekom jučerašnjeg dan očni tlak je provjerilo oko 160 ljudi. Svakog dana mjerenja kod nekoliko su pacijenata otkrili povišene vrijednosti očnog tlaka. Njih su potom uputili na detaljniji pregled kako bi utvrdili o kojem se tipu glaukoma radi te kako ga najefikasnije liječiti.
– Redovitim pregledima očiju najbolje se može kontrolirati glaukom, a ako se otkrije, uzimanjem lijekova se može držati pod kontrolom jer u najgorem slučaju glaukom može dovesti do sljepoće. Zato je najbolje i najjeftinije preventivno djelovati, zaključila je Kovačević.