Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Dijabetičari se educirali o glaukomu

11.03.2011. 23:00
Dijabetičari se educirali o glaukomu


Među testiranima nekoliko osoba je imalo povišeni očni tlak. Njih će oftalmolozi dodatno obraditi na zadarskom Odjelu za oftalmologiju jer povišeni očni tlak jedan je od rizičnih faktora za razvoj glaukoma


Obilježavanje Svjetskog tjedna glaukoma, koji traje od 6. do 12. ožujka, približava se kraju. Podsjetimo, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske glaukomske organizacije, u obilježavanje Svjetskog tjedna glaukoma uključio se Odjel oftalmologije zadarske Opće bolnice, organizirajući niz preventivnih i edukativnih akcija.
Još jedna u nizu akcija mjerenje očnog tlaka jučer je održana u Zadarskoj dijabetičkoj udruzi na Voštarnici. U sklopu akcije mjerenja očnog tlaka, članovi Zadarske dijabetičke udruge i svi zainteresirani građani imali su priliku educirati se o glaukomu, bolesti koja se naziva tihim kradljivcem vida.
Naime, u prostorijama Udruge, koja se nalazi u Ulici Josipa bana Jelačića 6 kod hotel “Iž”, paralelno s mjerenjem očnog tlaka puštao se film o glaukomu. O toj bolesti građani mogli su se raspitati i kod zadarskih oftalmologa, dr. Suzane Kovačević, voditeljice Odjela za oftalmologiju, dr. Samira Čanovića i dr. Ane Didović, koji su zajednički vodili akciju mjerenja očnog tlaka u Zadarskoj županiji.
Serđo Mičić, predsjednik Zadarske dijabetičke udruge, iznimno je zadovoljan odazivom dijabetičara i ostalih građana na jučerašnju akciju. Među testiranima, tijekom jučerašnjeg prijepodneva, nekoliko osoba je imalo povišeni očni tlak. Njih će oftalmolozi dodatno obraditi na zadarskom Odjelu za oftalmologiju jer povišeni očni tlak jedan je od rizičnih faktora za razvoj glaukoma.
– U sklopu akcije svi koji se odluče na mjerenje očnog tlaka ispunjavaju i anketni i informativni listić o poznavanju bolesti i osobnoj anamnezi. Zahvaljujući tome, nakon završetka Svjetskog tjedna glaukoma imat ćemo više informacija o toj bolesti, kaže dr. Kovačević.
Svjetski tjedan glaukoma danas će se zaključiti akcijom mjerenja očnog tlaka na Odjelu za oftalmologiju u zadarskoj Općoj bolnici.