Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pobjede učenika Nazora, Petrića i Barakovića

11.03.2011. 23:00
Pobjede učenika Nazora, Petrića i Barakovića


Županijsko natjecanje iz biologije za učenike srednje škole održano je jučer u Gimnaziji Vladimira Nazora, gdje je upriličeno i svečano otvorenje natjecanja. Otvorenju je nazočilo svih 46 učenika natjecatelja, te njihovi mentori, članovi Organizacijsskog odbora i Prosudbenog povjerenstva, a okupljenima se s pozdravnim riječima obratio Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora.
– S obzirom da su, prema mojim saznanjima, ispiti na gradskoj razini natjecanja bili jako teški, rekao bih da ste na ovom natjecanju svi vi pobjednici. Vi volite biologiju i siguran sam da ćete jednog dana biti nagrađeni za to. Biologija je specifična jer dopušta puno eksperimentiranja, a današnje društvo preferira ljude koji znanost koriste u svrhu čovječanstva, kazao je Šimičević, poručivši natjecateljima da, iako će nakon ovog natjecanja samo jedan biti proglašen pobjednikom, ne klonu duhom, jer svi oni imaju zavidne predispozicije da nastave dalje i uspješno se razvijaju u smijeru kojim su krenuli.
Ravnatelj se također zahvalio i mentorima koji s puno entuzijazma ovim mladim ljudima prenose znanje i ljubav prema ovoj znanstvenoj grani, ne naplaćujući ga. Prije početka natjecanja okupljenima se obratila i Sanja Fabac, predsjednica Županijskog povjerenstva za biologiju podsjetivši ih na propozicije u provedbi natjecanja.
– Želim vam svima puno sreće na današnjem natjecanju. Znamo svi da je ovo stoljeće zapravo stoljeće biologije i zato sam sigurna da će vam znanja koja već imate sigurno pomoći u budućnosti, poručila je Fabac učenicima, nakon čega su natjecatelji prionuli na pismeni dio natjecanja, a nakon njegovog završetka i okrijepe započelo je i izlaganje samostalnog istraživačkog rada.
Na ovo su natjecanje stigli učenici iz šest škola s područja Zadarske županije i to Klasične gimnazije Ivana Pavla II, Gimnazije Franje Petrića, Gimnazije Jurja Barakovića, Gimnazije Vladimira Nazora, Srednje škole kneza Branimira Benkovac i Srednje škola Obrovac. Kao što je spomenuto, osim u znanju, učenici su se natjecali i u kategoriji samostalnog istraživačkog rada za koju je prihvaćena tema “Kako krema zna je li dan ili noć”, koju su obradile i pripremile Ana Oguić i Antonija Samaržija, učenice Srednje škole Bartula Kašića iz Paga. Nakon što je Prosudbeno povjerenstvo, u čijem su sastavu bili Sanja Fabac te Pava Bićan, Vesna Fabijanić, Marija Nižić i Terezija Šabić, ispravilo sve testove, uslijedila je i objava rezultata natjecanja. 
Tako je u kategoriji prvih razreda prvo mjesto osvojio Stipe Kalac, učenik Gimnazije Vladimira Nazora, čija je mentorica Sanja Fabac, drugo mjesto je osvojila Anna Pilipović, učenica Gimnazije Jurja Barakovića, čija je mentorica Ivana Sorić, dok je na trećem mjestu u ovoj kategoriji Anđela Dukić, učenica Srednje škole kneza Branimira Benkovac, a njezina mentorica je Pava Bićan.
U kategoriji drugih razreda sva pobjednička mjesta zauzeli su učenici Gimnazije Franje Petrića, čija je mentorica Terezija Šibić, a prvo mjesto među njima zauzela je Katarina Pera, na drugom mjestu je Frane Miljković, dok, zbog jednakog broja bodova, treće mjesto dijele Marta Perić i Nina Perić.
Među trećašima su pak pobjednička mjesta zauzeli učenici Gimnazije Jurja Barakovića, čija je mentorica Ivana Sorić, a prvu mjesto u ovoj kategoriji zauzela je Iva Mitrović, na drugom mjestu je Ana-Maria Šimunov, dok je na trećem mjestu Jana Morović. Među četvrtašima je, pak, prvo mjesto zauzela Marcela Bašić, učenica Gimnazije Jurja Barakovića, čija je mentorica Vedranka Jelenković, dok zbog jednakog broja bodova drugo mjesto dijele Josip Jurjević, učenik Gimnazije Vladimira Nazora i Eli Marija Rančić, učenica Gimnazije Franje Petrića, a njezina mentorica je Terezija Šabić. U kategoriji maturanata na trećem je mjestu, pak, Hrvoje Maletić, učenik Gimnazije Franje Petrića, a čija je mentorica također Terezija Šabić.