Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prvi kanalizacijski priključci dogodine

11.03.2011. 23:00
Prvi kanalizacijski priključci dogodine


Nulta i prva faza kanalizacije, odnosno izgradnja mjesne mreže odvodnog sustava obalnog pojasa, starih sela u Sukošanu i Bibinjama ukupno će stajati oko 38 milijuna kuna, rekao je Martinac dodajući da očekuje da će se prvi građani moći priključiti na sustav krajem 2012.


Unatoč recesiji i krizi višegodišnji zajednički posao Bibinja i Sukošana u prikupljanju “brda” dokumentacije, izrade projekata i ishođenja lokacijskih i građevinskih dozvola za izgradnju kanalizacijskog sustava vrijednog oko 80 milijuna kuna napokon se vidi. Nepuna dva mjeseca od svečanosti otvaranja radova na izgradnji suvremenog sustava odvodnje za Bibinje i Sukošan, sasvim su se zahuktali građevinski radovi na tzv. nultoj fazi projekta.
Nulta faza
– Nultom fazom se rekonstruira postojeći sustav odvodnje od precrpne stanice i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Marine Dalmacije na Kobiljku pored Jadranske magistrale i bibinjskog nogometnog igrališta Franko Lisica, do podmorskog ispusta pročišćenih otpadnih voda na Punti kod marine. Dakako, radi se i suvremeni podmorski ispust, govori bibinjski načelnik Nino Šimunić.
Ukupna vrijednost kopnenih i podmorskih radova iznosi 11,6 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno izgradnja podmorskog ispusta vrijedna je 6,6 milijuna kuna, a 5 milijuna kuna je uređaj za pročišćavanje. Završetak građevinskih radova je predviđen na samom početku lipnja a konačni radovi s obveznim probnim radom početkom listopada.
– Radovi se sastoje od izgradnje kopnene dionice ispusta duljine 1.324 metara od uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Kobiljku do zračnog okna. Pomorski dio ispusta je duljine od čak 1.477 metara uključivo i 51 metar difuzora na dubini 29 metara te 76 metara od zračnog okna na kopnu do obalne crte, precizan je Šimunić.
– U istoj trasi postavljaju se gravitacijski kolektori duljine 408 i 509 metara te tlačni cjevovodi duljine 445 metara, navodi Šimunić.
Glavni izvođači radova su zagrebačke tvrtke Centrogradnja i Hidroelektra te šibenski konzorcij MIAB d.o.o., sa kooperantima. Za ispust u more koriste se poliuretanske cijevi velikog profila proizvedene u Drnišplastu iz Drniša, a očekuje se da će se u izgradnji sekundarne mreže odvodnje postaviti i kanalizacijske cijevi Kemoplasta iz Poličnika.
Suradnja susjednih općina
– Radovi se odnose i na potpunu rekonstrukciju postojeće prizemne građevine površine 250 metara četvornih na Kobiljku što podrazumijeva i ugradnju nove hidromehaničke opreme te suvremenog sustava ventilacije i pročišćavanja otpadnog zraka s trenutačno svjetski najkvalitetnijom i najučinkovitijom ekološkom opremom, govori Šimunić.
Projekt Jadran ne predviđa samo infrastrukturno opremanje, nego i tehnološko jačanje komunalnog poduzeća kako bi se cijeli sustav mogao održavati.
– Ovim radovima otvaramo novu stranicu što je jedan od rezultata izuzetno dobre suradnje dviju susjednih općina koja se pokazala još za vrijeme Domovinskog rata. Dvije općine zajednički grade stvarajući preduvjete za očuvanje okoliša, a time i razvoja turizma. Gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama Bibinjaca i Sukošanaca, kao i našim gostima, naglasio je Nino Šimunić.
Sukošanski načelnik Ante Martinac je istaknuo kako je početku radova prethodilo mnogo predradnji poput izrade projekata, osnivanje zajedničkog komunalnog poduzeća Odvodnja Bibinje-Sukošan d.o.o. s direktorom Stipom Bugarijom i njegovim zamjenikom Josipom Bepom Krešanom, te ugovaranje financiranja projekta.
– Nulta i prva faza kanalizacije, odnosno izgradnja mjesne mreže odvodnog sustava obalnog pojasa, starih sela u Sukošanu i Bibinjama ukupno će stajati oko 38 milijuna kuna, rekao je Martinac dodajući kako očekuje da će se prvi građani moći priključiti na sustav krajem 2012.
Projekt podrazumijeva izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kopnenu i podmorsku dionicu ispusta, gravitacijske kolektore, tlačni cjevovod, pet crpnih stanica Bibinje, Čukovice, Sukošan, Padrele i Rožica te izgradnju kanalizacijskog sustava za oba naselja. Zapadni dio Bibinja (Lonići, Režani, Sikirići) priključit će se na zadarski kanalizacijski sustav.
– Odmah po završetku nulte faze započet će izgradnja prve faze, dok su u tijeku završne radnje za projekt druge i treće faze izgradnje mjesnih mreža u dužini oko 30 kilometara. Sve u cilju da Sukošan i Bibinje budu bez crnih jama, ispusta nepročišćenih fekalija i otpadnih voda, bez neugodnih mirisa i rojeva komaraca. Da more bude naš ponos, kaže Martinac.
U ovom velikom zahvatu, uz novčana sredstva Svjetske banke i iz proračuna, znatnu stavku čini i novac lokalne samouprave, kao i dio koji se plaća u računima za vodu kao naknada za razvoj.