Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Tjednom predavanja, vikendom praksa

11.03.2011. 23:00
Tjednom predavanja, vikendom praksa


Polaznici će naučiti praktične vještine za kretanje po speleološkim objektima i stječu zvanje speleologa pripravnika. Škola je zamišljena kroz pet tjedana; polaznici će dva puta tjedno dolaziti na teorijsku nastavu, a vikendom će odlaziti na teren gdje će se provoditi naučeno, kazao je Kotlar


Umjesto aktualnog hrvatskog podzemlja koje vidimo svakoga dana, naši polaznici vikendom idu u pravo podzemlje zbog rekreacije, kazao nam je Livio Kotlar, voditelj speleološke škole koja je započela s radom u srijedu i trajat će sve do 20. travnja. Školu ove godine pohađa 16 polaznika, a predavanja se održavaju u prostorijama HGSS-ove stanice Zadar, organizator je speleološki odsjek “Liburnija” Planinarskog društva “Paklenica” Zadar.
– Polaznici će naučiti praktične vještine za kretanje po speleološkim objektima i stječu zvanje speleologa pripravnika. Škola je zamišljena kroz pet tjedana. Polaznici će dva puta tjedno dolaziti na teorijsku nastavu, a vikendom će odlaziti na teren gdje će se provoditi naučeno, kazao je Kotlar ističući da će ove godine speleolozi terensku nastavu imati u špiljama Modrič i Rovanjska te jamama Vrklina i Klimenta na Velebitu.
Uz praktična znanja polaznici će naučiti osnove speleologije, sve o planinarskoj i speleološkoj opremi, orijentaciji, čvorovima i crtanju speleoloških objekata i bivakiranju u prirodi. Uz praktična znanja naučit će više i o povijesti speleologije, arheološkim i paleontološkim nalazima te živom svijetu u podzemlju, osnovama geologije, krša i krških fenomena, speleomorfologija, klima podzemlja, alpinističke tehnike, zaštita speleoloških objekata, opasnosti u planinama i speleološkim objektima, prvu pomoć i spašavanje. Polaznici speleološke škole moraju biti članovi nekog planinarskog kluba ili društva, imati navršenih 15 godina života. Ako su mlađi od 18, moraju donijeti u školu pismenu suglasnost roditelja ili staratelja.