Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Deset Božjih zapovijedi su velika povelja slobode

11.03.2012. 23:00
Deset Božjih zapovijedi su velika povelja slobode


Riječ Božja želi da do našeg srca prodrije istina, poštenje, čistoća nakane, dakle duhovno bogoslužje našega srca, a ne naše vanjštine i naših običaja. To se ne može postići bez Božje pomoći. I zato je u vremenu korizme preporučena trostruka vježba molitve, posta i dobrih djela, koja nas osposobljuje da u većoj mjeri primimo ono što je Božje. Neka nas Riječ Božja dirne, potakne, uznemiri da s njom možemo postajati sve zreliji vjernici koji se trude u svome životu omiliti Bogu, istaknuo je fra Antun Badurina u propovijedi tijekom misnog slavlja u crkvi Sv. Marije u Zadru.
 Nakon euharistije započelo je cjelodnevno molitveno i meditativno klanjanje koje tradicionalno organiziraju benediktinke u korizmi. To je prilika vjernicima da budu u molitvi i razmišljanju o Božjim porukama za svoj život te da posvijeste veličinu Kristove muke i njegove pobijede nad grijehom i smrću. Klanjanje u crkvi Sv. Marije završava u utorak, 13. ožujka, u 18.30 sati. Prije klanjanja će biti sveta misa s početkom u 16 sati.
– Božja Riječ nam govori o ispravnom štovanju Boga i daje odgovor na pitanje što je prava religioznost. Ona znači odnos ljubavi i poštovanja prema Bogu, koji se onda kroz život razvija, produbljuje, a naročito se odrazuje u molitvenom, bogoslužnom i moralnom području. Dakle, to se očituje na području našega duha, ponašanja i morala. O prvom području duha, čistoće srca i unutrašnjeg štovanja Boga nam govori evanđelje, rekao je fra Antun. Zatim je izdvojio važnost slavljenja Boga srcem.
– Mi smo hram Božji i u našem srcu, savjesti, nutrini i ponašanju se slavi i štuje Bog. To je ispravna religioznost do koje je Isusu stalo i do koje bi se trebali probijati kroz poziv na obraćenje. Savršen je zakon Gospodnji. Dakle, drži se zakona Gospodnjeg pa ćeš naći put pravog štovanja Boga. Deset Božjih zapovijedi nazivaju velikom poveljom slobode. To su naredbe u korist ljudi i put života s Bogom. Bog zna što je u čovjeku. On ga je sazdao, zna njegove granice, slabosti i grijehe i zato mu daje putokaz, odnosno Božje zapovijedi, zaključio je propovjednik.