Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nismo imali šanse, kuću su nam prodali na dražbi

11.03.2012. 23:00
Nismo imali šanse, kuću su nam prodali na dražbi


Mi nikad nismo tražili da nam se dug otpiše, htjeli smo dogovoriti obročnu otplatu, nekako da nam iziđu u susret… Ovako se sve dogodilo na brzinu, porezna, sud, prodaja kuće… A znamo za sličan slučaj jedne obitelji koja je imala “posrednika” pa im je Porezna izišla u susret i pomalo vraćaju dug, kaže uplakana Višnja


Višnja i Miro Vukić zajedno s kćeri, sinom, zetom i četvero unučadi od kojih su najmlađi dvogodišnji blizanci, žive u obiteljskoj kući u Arbanasima. Prijeti im deložacija.
Bez posla su ostali nakon privatizacije, sredinom devedesetih. Ona je radila u TIZ-u, a on u Autohrvatskoj.
Tada 1996. godine, Miro je otvorio automehaničarsku radnju. Unajmio je prostor, kupio strojeve i alat, ali cesta na kojoj je radnja u dvije je godine dvaput bila zatvorena na po nekoliko mjeseci. Posao je išao slabo. Kćer Tina je nakon širenja svoje obitelji podigla hipotekarni kredit kojeg je uredno vraćala, za uređenje potkrovlja.
Vrijeme je prolazilo, početni dug od 72.000,00 kuna prema Poreznoj upravi rastao je, a s njim i kamate, pa je sveukupno došao do 300.000 kuna. U Poreznoj upravi rekli su im da im ne mogu pomoći, već su kuću stavili na dražbu. Na trećoj dražbi kuću je za 40.000 eura kupila “Boškarija gradnja” iz Buja, čiji je vlasnik Blaž Sotlar.
– Mi nikad nismo tražili da nam se dug otpiše, htjeli smo dogovoriti obročnu otplatu, nekako da nam iziđu u susret… Ovako se sve dogodilo na brzinu, Porezna, sud, prodaja kuće… A znamo za sličan slučaj jedne obitelji koja je imala “posrednika” pa im je Porezna izišla u susret i pomalo vraćaju dug, kaže uplakana Višnja.
Sa 40.000 eura naplatila se banka, Porezna nije dobila ni jednu lipu, dug se nije smanjio i obitelj je ostala bez kuće.
Tina je nazvala kupca telefonom i pitala mogu li se nekako dogovoriti.
– Rekao mi je da mu nemam ja pravo govoriti koja će biti cijena njegove nekretnine i ponudio da je od njega kupimo za 100.000 eura.
Obitelj sumnja da postoji nekakav “deal” između kupca i još nekoliko osoba u “sistemu” koji su ubrzali proces prodaje kuće i koji će profitirati nakon njene preprodaje.
Tina je podigla tužbu pa njena obitelj do presude može ostati u malom potkrovlju.
– Do odluke suda proći će još godinu, dvije, a to znači da ću strepiti do tog dana i sa svoje četvero djece morati na ulicu, kaže Tina.
– To je kuća uspomena, jedino što imaju. To nisu goli zidovi – to je sav njihov život!, kaže susjeda Vukićevih, Senka Župan.


Kuća koja život znači




Deveteročlana obitelj živi u ovoj kući staroj preko 200 godina, jednoj od najstarijih u Arbanasima. Susjedi su bivšem ministru Božidaru Kalmeti, a u toj kući rodila se i baka pjevača Mladena Grdovića. Na zidu blagovaonice čuvaju uokvirenu sliku Toncula Vukića koji je u 19. stoljeću udario temelje kuće. U njihovoj kući, koja ima podrum, u ratu su boravili i njihovi susjedi, a prve izbjeglice koje su došle u Zadar primila je također obitelj Vukić, u toj istoj kući. Tina se još nada da nije sve gotovo.
– Ovo je naša djedovina. Znamo da smo u dugu, ali želimo šansu da ga otplatimo, a ne ovako… Tri godine s mislima o kući idemo spavati i budimo se s tim istim mislima…