Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Osiguran novac za ribarsko gorivo

11.03.2012. 23:00
Osiguran novac za ribarsko gorivo


Država će ribarima refundirati razliku u cijeni goriva na način kako je činila u većem dijelu prošle godine. Na sastanku koordinacije koćara što je održan u Splitu, ribarima je ovu informaciju priopćio mr. Miro Kučić, pomoćnik ministra za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede. Za tu stavku u proračunu je osigurano 15 milijuna kuna. Prema sadašnjoj cijeni plavog dizel goriva, istaknuo je Miro Kučić, taj bi iznos trebao biti dovoljan za ovu godinu, s tim što će se ribarima platiti i zaostaci iz prošle godine, nakon 15. studenoga.
Plaćanje razlike u cijeni goriva nije sporno, novac je osiguran, za razliku od tržišne kompenzacije za koćarsku lovinu. Taj je problem za ribare veći i on je dominirao splitskim sastankom. Za razliku od poticaja za ulov male plave ribe, što je regulirano zakonom, tržišne kompenzacije su bile propisane vladinom odlukom s ograničenim trajanjem. Ribarima je plaćeno prvo polugodište prošle godine i – ništa više. Od Vlade se očekuje donošenje nove odluke, ali najprije treba osigurati novce za isplatu ribara. Miro Kučić ukazao je na stanje državnih financija, uz obećanje ribarima “učiniti ću sve da se osiguraju ta sredstva”. Prema njegovim riječima, za drugo polugodište prošle i prvo ove godine trebala bi 24 milijuna kuna. Neće biti lako osigurati taj novac, a ako se i pronađe do isplate će proći stanovito vrijeme.
U Europskoj uniji ovakav način plaćanja ne postoji, toga morate biti svjesni, međutim, u postojećoj situaciji ta su sredstva ribarima potrebna za preživljavanje. Stanje u hrvatskom ribarstvu je teško, ulov ključnih koćarskih vrsta na rubu je rentabilnosti, rekao je Miro Kučić. Prenio je ribarima informacije o donošenju planova upravljanja, bez kojih u EU nema ribarenja. Kroz njih, istaknuo je, treba zaštititi more štiteći ribara, a prilikom njihove izrade maksimalno će se uvažavati znanost.