Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Šime Fantela i Igor Marenić prvaci Hrvatske

11.03.2012. 23:00
Šime Fantela i Igor Marenić prvaci Hrvatske


Uz zadarsku posadu prvaci Hrvatske u ostalim klasama su Ivan Kljaković Gašpić, Tonči Stipanović, Tina Mihelić, Luka Mratović, Mate Arapov i Ante Šitić te u juniorskoj konkurenciji laseraša Filip Juršić i Ana Sandrić


Bura je i jučer puhala u splitskom akvatoriju, flota je isplovila, međutim, uvjeti na moru nisu bili regularni za natjecanje, pa su konačnim rezultatima proglašeni oni od subote. Flota od 149 jedriličara i jedriličarki iz 18 zemalja svijeta odjedrila je 35 plovova u četiri dana regate.
– Sve je prošlo dobro, Split Olympic Sailing Week pokazao se još jednom kao značajna regata na početku sezone. Oko 60 ljudi radilo je na regati, ponajviše volontera, kojima se ovom prigodom zahvaljujem, jer bez njih ni ove regate ne bi bilo. Nadamo se da će SOSW biti jedna od regata budućeg Europskog kupa olimpijskih klasa, a pripreme za sljedeće izdanje već kreću – zadovoljan je direktor regate Karlo Kuret.
Što se naslova prvaka Hrvatske tiče iznenađenja nije bilo, najbolji hrvatski jedriličari opravdali su svoju reputaciju i više nego zasluženo i prilično uvjerljivo osvojili zlatne medalje, kao i prva mjesta u međunarodnoj konkurenciji SOSW.
Za Šimu Fantelu i Igora Marenića u 470 nikad nije bilo ni tračka sumnje da će pobijediti u Splitu, oni su ipak izvan konkurencije i toliko dominantno pobjeđuju da ih je pravi užitak gledati. Među domaćim posadama drugi su završili Lovro Ivanov i Marko Carić, ispred Enije Ninčević i Romane Župan (ukupno četvrti i pete). Uz zadarsku posadu prvaci Hrvatske u ostalim klasama su Ivan Kljaković Gašpić, Tonči Stipanović, Tina Mihelić, Luka Mratović, Mate Arapov i Ante Šitić te u juniorskoj konkurenciji laseraša Filip Juršić i Ana Sandrić.
– Olimpijci su pokazali da su u dobroj formi nakon kratke zimske stanke. Pred reprezentacijom je sada puno posla, puno regata koje nas očekuju prije Olimpijskih igara. Ivan Kljaković Gašpić za desetak dana jedri Europsko prvenstvo u Italiji, Luka Mratović ima Svjetsko prvenstvo za osam dana u Španjolskoj, i Zvijezde će na Europsko prvenstvo u Italiji, Šime Fantela i Igor Marenić se vraćaju na pripreme u Španjolsku, laserašima idućeg tjedna predstoji Mornar Grand prix kući, Tina Mihelić će, također, uskoro u međunarodne vode. Svibanj nam donosi svjetska prvenstva skoro svih olimpijskih klasa, uključujući i SP 49er-a u Zadru. Zgusnuta sezona, kao i uvijek u olimpijskoj godini – kaže sportski direktor HJS-a Marko Mišura.
Većina vrsnih laseraša koji su za zimsku bazu izabrali Split ostaju na Mornar Grand Prixu. Ono što ovu regatu čini posebnom je subotnja večer, 17. ožujka. Lučica JK Mornar te će večeri ponuditi pravi sportsko-glazbeni-somelijerski spektakl. Neki od najboljih svjetskih laseraša ogledat će se na mini regatnom polju ispred klupskih prostorija, unutar same lučice, pod svjetlima reflektora, uz uživo komentare sudaca, ali i poznatog zaljubljenika u jedrenje Marijana Bana, uz glazbenu pratnju DJ Djiggybao Urban Element residenta, uz video-projekcije jedrenja. Istovremeno u čuvenom Kutiću JK Mornar posjetitelji će moći degustirati vina Tomić vinarije Bastiana, posebnu ediciju nazvanu Mornar Grand Prix.