Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zapošljavanje bez natječaja podići će kvalitetu uprave

11.03.2012. 23:00
Zapošljavanje bez natječaja podići će kvalitetu uprave


Naravno, uvijek ima ekscesa i moguće je na njih reagirati kaznom, ali ne mislim da je to najvažnije. Najvažnija je javna percepcija, javna osuda onih političara koji naprave eksces – Ivo Josipović


Odluku Vlade po kojoj ministri mogu zaposliti najbliže suradnike bez javnog natječaja, Predsjednik RH Ivo Josipović drži zanimljivom. Kako jučer reče novinarima za svog redovitog druženja na kavi s građanstvom, prelazak je to na novi koncept u kojemu će ubuduće oni koji dobiju izbore jedan dio ekipe dovesti sa sobom, ali će nakon što istekne mandata svi ti ljudi i otići.
– Mislim da je ideja zanimljiva i da bi mogla podići kvalitetu rada u državnoj upravi – kratko je kazao Josipović.
Nešto manje simpatija Predsjednik je pokazao naspram najave predsjednika sabora Borisa Šprema da će uvesti kodeks ponašanja te i novčano kažnjavati zastupnike u slučaju nedolična ponašanja. Josipović, naime, smatra kako u Hrvatskom saboru i nema specifične buke, nereda pa i bezobrazluka kao u nekim drugim parlamentima.
– Naravno, uvijek ima ekscesa i moguće je na njih reagirati kaznom, ali ne mislim da je to najvažnije. Najvažnija je javna percepcija, javna osuda onih političara koji naprave eksces. To im je najveća kazna i veći efekt će izazvati javnost nego sama kazna – mišljenja je Josipović.
Predsjednik se osvrnuo i na svoj odlazak u Azerbajdžan s delegacijom hrvatskih gospodarstvenika. Radi se o zemlji velikog gospodarstvenog potencijala, a uspjeh posjeta ovisi o tome što će naše gospodarstvo ponuditi. Jer, kako reče Josipović, politika je tu da otvara vrata, no u konačnici presuđuju konkurentnost i kvaliteta naših proizvoda i usluga.
Kvalitetu, poglavito kvalitetu obrade, predsjednik je zato prepoznao u velikoj “Pisanici od srca” koja su mu poklonili izaslanici Koprivničko-križevačke županije da mu krasi Ured povodom nadolazećeg uskršnjeg blagdana. Pisanica je izrađena od stiropora, visoka je dva metra, a oslikali su je podravski umjetnici.