Zbog nevezivanja najviše stradavaju djeca, vežite ih!

Slika korisnika admin
Autor: 
martinje_policija_6
Filip BRALA

Priopćenjem za javnost iz PU zadarske upozorili su vozače kako će u vremenskom razdoblju od 12. do 18. ovog mjeseca provoditi pojačanu kontrolu prometa s posebnim naglaskom na korištenje sigurnosnog pojasa.

Naime, kako stoji u priopćenju zadarske policije, u okviru provedbe ciljanih aktivnosti, vezanih uz sigurnost prometa na cestama, koje se odvijaju na cjelokupnom području Republike Hrvatske i PU zadarska provodit će aktivnosti pod nazivom "Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa".

 - Unatoč poduzimanju preventivnih i represivnih mjera od strane policije u nadzoru i kontroli cestovnog prometa, analiza stanja sigurnosti cestovnog prometa ukazuje da su u 2011. godini kao putnici u vozilima smrtno stradale četiri osobe, dok je 176 osoba ozlijeđeno, odnosno da je u 2010. godini smrtno stradalo pet putnika u autima, dok je 307 ozlijeđeno. Nekorištenje sigurnosnog pojasa, kao bitnog elementa sigurnosti, posebno utječe na stradavanje svih sudionika u prometnim nesrećama, a posebno putnika na prednjim, odnosno stražnjim sjedalima. Jednako tako, provedenom raščlambom pokazatelja u vezi sigurnosti cestovnog prometa i stradavanja u prometnim nesrećama, vidljivo je da i nadalje djeca najviše stradavaju kao putnici u automobilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe.

 Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima vozila. Zato je zakonom propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve - piše u priopćenju PU zadarske koje završava apelom svim vozačima i putnicima u vozilima na nužnost korištenja sigurnosnog pojasa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno