ADHD je danas postao jako popularna dijagnoza

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Predavanje mladog psihologa privuklo je mnoštvo Zadrana

Predavanjem studenta diplomskog studija psihologije Daria Kovača, započeo je jučer 12. tjedan mozga kojeg organizira Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru uz podršku EVN Croatia. Kovač je tijekom prvog predavanja ovogodišnjeg Tjedna mozga govorio o ADHD-u, a inače ovaj je mladi student poznat široj hrvatskoj javnosti i kao dobitnik nagrade za mlade "Uključi se!" koju mu je uručila ministrica Milanka Opačić za doprinos u istraživanju o utjecaju roditeljskog ponašanja i emocionalne inteligencije kao zaštitnog faktora u razvoju simptoma ADHD-a u djece osnovnoškolske dobi.

ADHD je jedan od najčešće dijagnosticiranih poremećaja u dječjoj dobi te se proteže i na odraslu dob, a karakterizira ga nemogućnost kontrole vlastitog ponašanja i održavanja pažnje, upozorio je predavač. Iako istraživanja pokazuju kako je češći u gradskoj populaciji, Kovač smatra kako se tu vjerojatno radi samo o boljoj dijagnostici u gradskim sredinama. Simptomi se javljaju prije sedme godine i ne odgovaraju stupnju razvoja djeteta, no, kako se moglo čuti često se dogodi da se ADHD, popularno hiperaktivnost, pripiše i onima koji ga nemaju.

- ADHD je danas postao jako popularna dijagnoza, ali treba spomenuti da je hiperaktivnost uobičajena pojava kod djece u dobi od 3 do 4 godine i ne treba roditelje odmah plašiti s ADHD-om, uostalom svi smo mi ponekad hiperaktivni, kaže Kovač.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno