Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Iz zemlje izbijaju fekalije, prijeti zaraza!

Autor: Vanja Mirčeta

11.03.2013. 23:00
Iz zemlje izbijaju fekalije, prijeti zaraza!

Foto: Zvonko KUCELIN



Po tim istim fekalijama gaze djeca iz vrtića, u blizini je i Dom umirovljenika te su svi ugroženi zbog mogućnosti pojave zaraznih bolesti, ističe Rubeša


U organizaciji članova Akcije mladih MO Brodarica održana je konferencija za novinare gdje se još jedanput ukazalo na probleme nastale zbog nedostatka kanalizacije te loše riješene infrastrukture oborinskih voda ovog gradskog predjela. Ante Rubeša, predsjednik zadarskog ogranka Akcije mladih istaknuo je kako je sramotno da se već 10 godina građane Brodarice vara, te da im se uskraćuje njihovo pravo na priključenje sustavu kanalizacije, a koji su to putem komunalnih doprinosa platili.
– Za rješenje problema odvodnje na Sfingi potrebno je izgraditi jedan kolektor za pročišćavanje vode u ovoj uvali kraj “Lungo mare” i jedan u uvali Drošanjica Vela, a to se po riječima Grge Peronje nije moglo napraviti do danas zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na Putu Dikla. Naime, pri velikim oborinama na lokaciji gdje se sad nalazimo možemo vidjeti sve posljedice postojećeg problema. Cijela ova livada oko “barice” (bazena) poplavi, iz zemlje izbijaju fekalije, šaht pored Dječjeg vrtića “Grigor Vitez” pod silinom oborinskih voda, koje se slijevaju s Belafuže i Puta Petrića popusti te se ta onečišćena voda slijeva cestom na ovu istu livadu ispod vrtića tako da se razina vode podiže, te sve fekalije doplivaju ljudima pred vrata domova. Važno je napomenuti da po tim istim fekalijama gaze djeca iz vrtića, u blizini je i Dom umirovljenika te su sva djeca i odrasli ugroženi zbog mogućnosti pojave zaraznih bolesti, istaknuo je Rubeša dodajući kako se nalazimo kraj jedne od najvećih otvorenih septičkih jama u svijetu, kraj koje tijekom sezone prolaze rijeke turista koji su zgroženi nesnosnim smradom koji je upravo u ljetnim mjesecima najintenzivniji.
Nedopustivo je, kaže Rubeša da se u 21. stoljeću još uvijek fekalije ispuštaju u more, apelirajući na gradonačelnika Zvonimira Vrančića da u sljedećem Proračunu osigura sredstva za konačno rješenje ovog dugogodišnjeg problema.