Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Janša vjeruje da hrvatske tužbe neće ni biti pokrenute

Autor: Denis Romac

11.03.2013. 23:00
Janša vjeruje da hrvatske tužbe neće ni biti pokrenute

Foto: PIXELL



Da je ovo riješeno ranije, Ljubljanska banka mogla je prva ući na hrvatsko tržište i zaraditi milijarde, rekao je Milanović. Slovenija se veseli suradnji s prijateljskom Hrvatskom u EU, kazao je Janša


Slučaj je htio da su premijeri Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Janez Janša memorandum o Ljubljanskoj banci, kojim je Hrvatska napokon isposlovala zeleno svjetlo Slovenije za ulazak u Europsku uniju, jučer potpisali u dvorcu Mokrice, na istom onom mjestu gdje je hrvatsko-slovenska lađa prije točno četiri godine potonula najdublje, kada su se ondje susreli i u svađi rastali tadašnji premijeri Ivo Sanader i Borut Pahor, ne približivši se rješenju otvorenih pitanja niti za milimetar.
No jučer je bilo drukčije, iako na potpisivanju memoranduma nije bilo Vesne Pusić i Karla Erjavca, koji su najzaslužniji za taj dokument. Slovenski je premijer, koji nakon nedavnog izglasavanja u slovenskom parlamentu obavlja samo tekuće poslove, bio nedvosmislen: “Memorandum rješava i zadnje otvoreno pitanje koje je stajalo na putu ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora”.
Janša je obećao da će njegova vlada bez odgađanja, još ovog tjedna, ratificirati memorandum, a onda i hrvatski pristupni ugovor poslati parlamentu na ratifikaciju. Bez obzira na turbulentnu političku situaciju u Sloveniji, postupak ratifikacije hrvatskog ugovora, kako očekuje Janša, trebao bi biti okončan do konca mjeseca, ako do tada u Ljubljanu stigne potvrda da je memorandum potvrđen i u Hrvatskoj.
“Slovenija se veseli suradnji s prijateljskom i susjednom Hrvatskom u Europskoj uniji”, istaknuo je Janša, odlučno zanijekavši mogućnost da, obzirom na turbulentnu političku situaciju u Sloveniji, slovenski parlament bude raspušten prije nego što ratificira hrvatski ugovor. “Ta mogućnost ne postoji ni praktično ni teoretski”, dometnuo je Janša.
I Milanović i Janša uvjeravali su kako je memorandum značajan korak i rješenje koje zadovoljava i jednu i drugu stranu. Memorandumom Hrvatska prihvaća problem prenesene štednje Ljubljanske banke “vratiti” u pregovore o sukcesiji. Hrvatske tužbe protiv slovenskih banaka, pokrenute radi naplate 278 milijuna eura koliko je Hrvatsku devedesetih godina koštao prijenos devizne štednje Ljubljanske banke na hrvatske banke, privremeno će biti stavljene u “zastoj”, iako tužbe neće biti potpuno povučene, kako je na početku pregovora zahtijevala slovenska strana.
Na pitanje hoće li Ljubljanska banka nakon ovoga dobiti zeleno svjetlo za ulazak na hrvatsko tržište, Janša je odgovorio kako će se nakon 1. srpnja europska pravila o slobodnom kretanju kapitala i ljudi vrijediti i za Hrvatsku.