Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pogoršalo se stanje male Nore Šitum, pojačajte molitve i pošaljite ih preko oceana!

Autor: Vedrana Simičević

11.03.2013. 23:00
Pogoršalo se stanje male Nore Šitum, pojačajte molitve i pošaljite ih preko oceana!


Nakon više dobrih vijesti o tijeku tretmana petogodišnje djevojčice Nore Šitum koja boluje od akutne limfoblastične leukemije, a koja je prije nešto više od mjesec dana otputovala na eksperimentalno liječenje u Dječju bolnici u Philadelphiji, jučer je, na žalost, stigla i vijest o pogoršanju njezina zdravstvenog stanja. U e-mailu koji je poslala prijateljima i suradnicima, majka male Nore, Đana Atanasovska Šitum, pojasnila je trenutnu situaciju.
– Nora je prošli tjedan imala epileptički napad, koji je dugo trajao i završila je na intezivnoj. Srećom, vrlo se brzo oporavila, pa su nas vratili natrag na hematologiju. Nakon napada napravili su MRI mozga da vide ima li kakvih posljedica. Vidjeli su da joj je jedan sinus pun “nečega”, a isto tako se na mozgu vide dva, tri mjesta, koja izgledaju slično kao taj sinus. Jučer su joj radili biopsiju sinusa i otkrili da je riječ o gljivici. Očistili su joj cijeli sinus i odstranili dio tkiva, koje je već bilo mrtvo, jer su te gljivice jako opasne i razorne. Trenutno je na lijekovima protiv gljivica, ali uz njih je potrebno da se tijelo bori leukocitima koje ona, nažalost, zbog leukemije, nema, izvijestila je Atanasovska pojasnivši da će liječnici nekim lijekovima pokušati potaknuti rast leukocita. Kako tvrdi radi se o vrlo ozbiljnoj komplikaciji, koja osim što je vrlo opasna ujedno i priječi početak eksperimentalnog tretmana s T-stanicama koje su se umnožile, dobro odreagirale na umrtvljeni virus HIV-a i spremne su za vraćanje natrag u Norino tijelo. No, dok se gljivična infekcija ne smiri, ovaj dio liječenja ne može započeti, pojasnila je Norina majka.
– Sad pojačajte molitve i pozitivne misli i pošaljite ih preko oceana. Ja nisam posustala. Nije ni Ivica. Više je puta dokazala da se diže iz pepela kao Fenix, pa vjerujem da će i ovaj put, ma koliko god teško bilo. To je mamin strašni lav! Volim vas sve i šaljem puno poljubaca i pozdrava iz Philadelphije, stoji u poruci Đane Atanasovski.
Podsjetimo, velika humanitarna akcija za odlazak male Nore na liječenje u SAD nakon što su u Hrvatskoj iscrpljene sve druge šanse, ujedinila je veliki broj hrvatskih građana, te je u vrlo kratkom roku prikupljeno gotovo 5 milijuna kuna.