Ajte lipo u šparoge

Slika korisnika admin
Autor: 

Vole je i beru svi, profesori, težaci, ribari, činovnici i svećenici... Čemu takva opčinjenost za šparogom? - čudi se inženjer Mirko. Ta gospodarica biljne divljine Sredozemlja, svetinja prirodnog stola južnohrvatskih prostora, nudi nam mnoštvo užitaka.

Uz razbibrigu, druženje i šetnju prekrasnim krajobrazima, ubiranje nježnih izdanaka mlade stabljike, nadmetanje sa sobom ili suputnikom, traženje blaga sakrivenog u šipražju, predstavlja stanovito neprolazno iskustvo i neponovljivi doživljaj. Slave je kao nositeljicu zdravlja, znamku hrvatske kuhinje, koja ima neprolazni bezvremenski okus i miris.

Prema pučkoj predaji mnogi je vide kao zmijsku razvratnicu, biljnu otrovnicu, čuvaricu jetkog opasnog soka i prijeteću gorčicu. Travari je cijene za otklanjanje bubrežnih tegoba, liječnici je propisuju u borbi protiv radikala, agronomi se sjete šparoge da bi je proizveli pitomu, uz veću proizvodnost i prihode. Kao top sezonsku ponudu u vrhunskim restoranima, vole je i kuhari.

Šumari, diveći se ovoj ljepotici prirode, zamjeraju novopečenim hodočasnicima gaženje mladica šumskog drveća i cvijeća, opasnost od požara, pa i nepostojeću opasnost da se branjem smanjuje budući urod i mogući nestanak šparoga.

Savjetujem vam da krenete u prirodu, čuvajte preostali biljni i životinjski svijet, a berite šparoge jer tako čuvate i razmnožavate njihova staništa.

Svoju pradavnu želju za skupljanjem i pustolovinom, utkanu u vaše gene, slobodno utolite u prirodi družeći se sa šparogom.

Biljčica, koja upivši mirise i okuse smriča, smrdele, bušinca, smilja, kadulje, planike, brista, medunca i bora, pod kojim se grmljem nalazi i kao samorodna slobodno leluja, jednostavno zadivljuje i nosi jedinstvene okuse i mirise divlje šparoge.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno