Sanader i HDZ ustoličili korupcijukao stil vladanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
sanader
PIXSELL

Iako još ne konačna, ali nesumnjivo jaka presuda izrečena je jučer na Županijskom sudu u Zagrebu gdje je bivši premijer Ivo Sanader proglašen organizatorom kriminalne grupe te kažnjen nepravomoćno s novih devet godina zatvora. Kažnjeni su i članovi njegove skupine koja je od početka 2003. do 2. srpnja 2009. godine kao jedini cilj imala osobno bogaćenje i punjenje crnih fondova HDZ-a - Mladen Barišić s tri godine zatvora, Nevenka Jurak s dvije godine zatvora, Branka Pavošević s godinom i pol zatvora, dok je uvjetnu kaznu od godine dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine dobio Ratko Maček. Kažnjen je i sam HDZ i to novčanom kaznom od pet milijuna kuna, dok je tvrtka Fimi-media kažnjena gašenjem.

Klasična zamka

- Ivo Sanader prikazivao se toliko nedodirljivim da ga ni glavni državni odvjetnik Mladen Bajić navodno nije želio progoniti dok je bio na funkciji premijera države. Tim svojim riječima upao je u "klasičnu zamku" jer nam je zato bilo apsolutno neprihvatljivo povjerovati da mu se išta u HDZ-u kojem je u to vrijeme bio na čelu događalo iza leđa i da je Mladen Barišić, kao stranački rizničar, organizirao paralaleno, nezakonito financiranje, naglasila je sutkinja Ivana Čalić čije je vijeće dobilo dovoljno dokaza iz kojih proizlazi da je u Sanaderovoj skupini svatko imao točno određenu ulogu kako bi došli do cilja, odnosno do novca za financiranje HDZ-a i vlastito bogaćenje.

- Ta i Ivan Jarnjak potvrdio nam je da je Branka Pavošević, kao šefica financija komunicirala izravno s predsjednikom, dok je Mladen Barišić funkciju rizničara dobio isključivo kako bi mogao sudjelovati u prikupljanju donacija i da je bio pod Sanaderovim utjecajem, nastavila je sutkinja podsjećajući na svjedočenje Roberta Jukića, bivšeg direktora Hrvatske pošte kojeg je Barišić posalo k Sanaderu, a ovaj ga je "oprao" jer nije bio senzibiliziran za stranku. Isto se dogodilo i Antonu Fabeku iz "Gredelja" na sastanku s tadašnjim ministrom Božidarom Kalmetom. "Shvatio sam da je Kalmeta podređen Barišiću", svjedočio je tijekom postupka Fabek, a sudsko vijeće zaključilo je kako su i Jarnjak i Kalmeta podržavali Barišića.

- U svojoj obrani Ivo Sanader pitao nas je zar nije bilo logičnije da je za rizničara postavio svog prijatelja Božu Biškupića, no možemo mu odgovoriti da je logičnije da je na to mjesto postavio poslušnika, a ne prijatelja kojem ne bi mogao naređivati, poručila je sutkinja Čalić primećujući kako je i smjena Branke Pavošević, što ju je tražio Sanader nakon što je navodno shvatio da krši zakon, bila samo formalna, jer je ostala u stranci i nastavila raditi "po starom".

Apsolutan autoritet

- Niti ovaj sud a uvjerena sam niti itko u ovoj državi nije povjerovao da Ivo Sanader nije znao što su radili ostali članovi grupe. Očito je da ih nije smatrao sebi ravnima, te da je bio aposolutan autoritet i u stranci i u državi, napomenula je sutkinja.

Iako je presudom mahom potvrđeno ono što je tijekom postupka govorio Mladen Barišić, sudsko vijeće prihvatilo je i riječi Nevenke Jurak.

- Zašto bi joj čovjek s kojim je bila bliska lažno pričao da je novac što ga je Fimi media dobila na poslovima s javnim tvrtkama nosio u HDZ i Sanaderu, pitala se sutkinja podsjećajući kako su i direktori javnih poduzeća ispitani tijekom suđenja opisali na koji je način Fimi media dobivala poslove.

- Ključno pitanje pred ovim sudskim vijećem bilo je - kome vjerovati. Mi smo povjerovali svjedocima, te prihvatili iskaze Barišića, Jurak i Pavoševića, i tek djelomično Mačeka. Maček je tvrdio da je upozoravao kako je Fimi media prezastupljena u medijima, no zašto to nije učinio kod onih koji su donosili odluke. Predsjedništvo HDZ-a je po statutu moralo voditi financijsko poslovanje, ali ono to nije činilo. To su članovi predsjedništva priznali tek na suđenju, a Barišić je potvrdio kako se u HDZ-u ni lipa nije mogla potrošiti bez Sanadera. HDZ- je kriv jer nije uredno vodio evidenciju donacija, obrazlagala je sutkinja napomenuvši kako ostali članovi HDZ-a sada potpuno neosnovano nose breme ovog kaznenog postupka.

- Izvlačenje novca iz javnih tvrtki dovelo je do problema u njihovom poslovanju, a posljedice toga se u gospodarstvu osjećaju i danas, upozorila je sutkinja Čalić pitavši se je li žaljenje što su ga okrivljenici izrazili tek žal zbog sudskog postupka što je protiv njih pokrenut.

Najavljene žalbe

Da to nije bio eksces, već dugotrajno ponašanje na osnovu čega su okrivljenici lagodno živjeli bila je otegotna okolnost kod odmjeravanja kazni, a Sanaderu ranija neosuđivanost nije mogla utjecati na evenutalno umanjenje sankcije. Naime, od premijera se očekuje da ne bude kažnjavan. On je pak potpuno narušio povjerenje građana u sustav u kojem je politička korupcija postala pravilo. Politička korupcija je zlo, zlouporaba vlasti je sramotna i neće se tolerirati, političari ne mogu biti iznad zakona, poručila je sutkinja.

- HDZ je bio na vlasti i za to vrijeme omogućeno je kršenje zakona. Kakva je to poruka? Ova presuda poruka je svim pravnim osobama i strankama da se njihova odgovornost ne briše jednostavnim izbacivanjem iz članstva, zaključila je sutkinja.

S njom se nije složio branitelj HDZ-a, odvjetnik Davorin Budin koji je najavio žalbu na presudu u kojoj će problematizirati financijske aspekte presude, ali i pokušati dokazati da HDZ nije odgovoran zbog ponašanja Sanadera koji je u to vrijeme prije svega bio premijer. Žalbu je najavio i USKOK koji nije zadovoljan kaznama izrečenima Sanaderu i Mačeku, ali ni smanjenim iznosom imovinske koristi što je oduzeta. Doduše oduzeto je ukupno 55 milijuna kuna i naplata značajnog dijela tog iznosa je već osigurana.

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković još su jednom ponovili kako njihov klijent nije imao pravedno suđenje jer Barišić, koji je postao glavni "svjedok optužbe", nije odgovarao na njihova pitanja. Ponovno su zamjerili loš izračun Sanaderove zarade i procjenu imovine. "Idemo dalje", bio je, kako vele njegovi odvjetnici, Sanaderov komentar na presudu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno