Čak 463 zahtjeva za registraciju novih apartmana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
GLAVNI SMJEŠTAJNI KAPACITETI NA ZADARSKOM PODRUČJU
Kao što je poznato, a za razliku od predvodnika hrvatskog turizma, Isttre, u kojoj je glavnina hotelskih kapaciteta izgrađena još u bivšoj državi, najveći dio smještajnih jedinica na zadarskom području odnosi se na apartmane koji se u statistikama nazivaju i smještajem u domaćinstvu
Arhiva
Svake godine otvaraju se dodatni iznajmljivački kapaciteti

U središnji dio ove turističke sezone grad Zadar i Zadarska županija neće ući bogatiji za neki veći smještajni objekt, a ni broj ostalih objekata za koje su njihovi vlasnici zatražili registraciju nije osobito velik, doznajemo u Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji. U ovom Uredu ističu kako su od početka ove godine zaprimili 463 nova zahtjeva koji su još u obradi te o njima ne mogu davati podatke.

Kao što je poznato, a za razliku od predvodnika hrvatskog turizma, Isttre, u kojoj je glavnina hotelskih kapaciteta izgrađena još u bivšoj državi, najveći dio smještajnih jedinica na zadarskom području odnosi se na apartmane koji se u statistikama nazivaju i smještajem u domaćinstvu. S obzirom da su pred nama mjeseci u kojima se registrira najviše novih apartmana, još je teško procijeniti hoće li i 2018. zadržati trend iz prošlih godina kada se njihov broj u 12 mjeseci znao povećati za 10-15 posto, kao što je to bilo lani kada se na području grada Zadra broj apartmana u vlasništva privatnih osoba povećao za oko 1400, što iznosi 13 posto.

Treba reći i kako je na području županije ukupno registrirano 18.105 apartmana u vlasništvu privatnih osoba u kojima se mogu smjestiti 55.652 osobe, a još 2153 apartmana u vlasništvu su tvrtki i obrta s kapacitetima od 5937 osoba. Zajedno s pomoćnim posteljama privatne osobe mogu tako na području županije smjestiti 83.611 osoba.

Uspoređujući podatke za 2016. može se vidjeti kako je u godinu dana broj hotela povećan za tri te ih je sada 49, a u njima se može smjestiti 6885 osoba. Nažalost, Dogus grupa je posve zaustavila svoj projekt Hyatt Maraska hotela u Zadru, a poznato je kako je njihov dugoročni plan bio da ulaskom u vlasničku strukturu Tankerkomerca preuzmu marinu Zadar i povežu je s ovim hotelom. No zbog više sudskih sporova između države i Tankerkomerca ova marina je na čekanju, zbog čega se više njenih objekata na pomorskom dobru prestalo održavati i propadaju. U međuvremenu se u priču s Tankerkomercom, a time posredno i marinom Zadar, upleo general Ivan Čermak sa svojom tvrtkom Crodux derivati dva s kojom je krenuo u vlasničko preuzimanje ove zadarske tvrtke. Čermak je i za Zadarski list izjavio kako će problem marine Zadar pokušati riješiti izravnim pregovorima s predstavnicima države.

Za primijetiti je i kako najjače tri hrvatske hotelske grupacije, Valamar riviera, Lukšić grupa i Maistra, koje su koncentrirane na poslovanje u Istri, na Kvarneru u Dubrovniku, a odnedavno i u Zagrebu, i dalje ostaju naizgled posve nezainteresirane i za ulaganja u ove kapacitetete na zadarskom području.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)