Posudionici nedostaje invalidskih kolica

Slika korisnika valentinam
IAKO ZADRANI SVE VIŠE DONIRAJU
Autor: 
Od kada je otvorena prije dvije godine situacija u prvoj i za sada jedinoj zadarskoj posudionici medicinskih pomagala puno je bolja. No, najčešće nedostaje invalidskih kolica jer se ona najsporije vraćaju
Liga protiv raka
Posudionica medicinskih pomagala

Iako za nas već svi znaju i situacija je puno bolja nego kad smo tek otvorili prije dvije godine. Nažalost, potražnja medicinskih pomagala je i dalje tri puta veća od mogućnosti. Trenutačno nam najviše nedostaje invalidskih kolica jer se ona i najsporije vraćaju. Što se pak, tiče medicinskih kreveta imamo ih 80-tak zahvaljujući zadarskoj Općoj bolnici s kojom imamo sjajnu suradnju. Dakle, riječ je o bolničkim posteljama s medicinskim madracima - objasnila je Ivana Matulić, voditeljica zadarske Posudionice medicinskih pomagala.

Suradnja s OB Zadar

Objasnila je kako krevete najčešće trebaju ljudi koji su doživjeli moždani udar ili su bili primjerice, na operaciji kukova.

- Upravo od jutros smo imali baš četiri upita vezana uz bolničke krevete, ali trenutačno su svi posuđeni. No, suradnja sa zadarskom bolnicom i dalje traje, nastavlja se i oni nam doista pošalju svaki krevet koji je u dobrom stanju i funkcionalan, a oni ga zamjenjuju. Još su nam jako potrebne toaletne sjedalice tzv. princeze. One su jako tražene, baš kao i kolica. Što se tiče pelena za odrasle, uglavnom ih ne nedostaje jer ih naši sugrađani najčešće doniraju. Štaka i štapova također, uvijek ima dovoljno - dodala je voditeljica Ivana Matulić.

U posljednje vrijeme bilo je i upita vezano za tzv. stajalicu za odrasle koja treba pacijentima koji ne hodaju da se mogu pridignuti i stajati, isto kao i dizalica za nepokretne da se mogu pridignuti iz kreveta.

- Nedavno smo dobili i jedan aparat za kisik koji je potreban palijativnim pacijentima, a jedna naša sugrađanka donirala je gotovo potuno novi krevet s medicinskim madracem i kolica nakon što joj je umro suprug, rekla je Matulić.

Stroga evidencija

Posudionica doista i postoji na način da sve što je posuđeno se i vraća i stvari se dobro čuvaju, vodi se stroga evidencija i u svakom se trenutku zna donator i onaj kome je nešto posuđeno, a taj koji je posudio dužan je o posuđenom voditi računa i medicinsko, odnosno, ortopedsko pomagalo vratiti u ispravnom i funkcionalnom stanju.

- Dakle, ako ste nešto donirali, vi ste zapravo posudili jer ako sutra vama ili nekome od vaše obitelji nešto iz posudionice zatreba, vi ćete doći i to dobiti. To možda baš neće biti upravo pomagalo koje ste vi donirali, ali ćete svakako dobiti ono što vam treba u ispravnom stanju, naglasila je Ivana Matulić.

Podsjećamo, ovaj sjajan projekt su pokrenuli članovi zadarske Lige protiv raka, a pomogli su i članovi zadarskog Volonterskog centra, Doma sv. Frane te Caritasa Zadarske nadbiskupije.

U posudionici rade vrijedni zadarski volonteri, a ranije se radilo dva puta tjedno. Radno vrijeme sada je, već svaki radni dan i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8.30 do 12.30, a utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati. Prostorije su na adresi Branimirove obale 18, odmah do Crkve Presvetog Srca Isusova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Lakrdija
"Posudionici" Za pustanje vode ili? Koja rijec, pokusajte sa zajmom bar nece posjecati na vrsenje nuzde a i hrvatskija je takodjer..Ali kad pise Minja, posuda Tinja