Uloženo više od 551 milijun eura u Zadarsku županiju

Slika korisnika valentinam
POVEĆANJE OD 19 PUTA
U HNB-ovim podacima za zadnjih deset godina može se vidjeti kako su ukupna izravna inozemna ulaganja u zadarsko područje bila 833,6 milijuna kuna
Arhiva

Hrvatska narodna banka (HNB) izvijestila je kako su izravna inozemna ulaganja na području Zadarske županije u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila čak 551,3 milijuna eura. Nevjerojatno je to povećanje ovih ulaganja, s obzirom da su ona u cijeloj 2016. godini iznosila 29,6 milijuna eura, što znači kako povećanje iznosi izvrsnih 19 puta.

U HNB-ovim podacima za zadnjih deset godina može se vidjeti kako su ukupna izravna inozemna ulaganja u zadarsko područje bila 833,6 milijuna kuna. Uz očigledno sjajnu 2017., sljedeća najbolja godina za ova ulaganja bila je 2014. s 87,3 milijuna eura i 2008. sa 75,1 milijuna eura ulaganja.

HNB nam, nažalost, zbog svojih zakonskih ograničenja nije smio dati podatke koje su tvrtke prednjačile u izravnim inozemnim ulaganjima, osim podjele po vrsti ulaganja. Tako su u onima lanjskima prednjačila vlasnička ulaganja u iznosu od 498,1 milijuna kuna, a to su ulaganja kojima strani vlasnik stječe najmanje deset posto udjela u temeljnom kapitalu trgovačkog društva sa sjedištem u određenom hrvatskom gradu ili općini. Iz zadržane dobiti u 2017. je uloženo 41 milijun eura, a još 12,3 milijuna eura uloženo je iz dužničkih instrumenata.

Iako se jučer nije mogla dobiti informacija koja su lani bila najveća inozemna ulaganja u tvrtke sa sjedištem na zadarskom području, nema sumnje kako lavovski dio otpada na preuzimanje Splitske banke od OTP banke. Točan iznos koji je plaćen za ovu transakciju nikada nije javno objavljen, a špekuliralo se kako je u pitanju nekoliko stotina milijuna eura.

Prema podacima HNB-a baš su tvrtke u mađarskom vlasništvu u prvih devet mjeseci prošle godine najviše ulagale u Hrvatsku i to 504,3 milijuna eura, a slijede austrijske tvrtke s 349,4 milijuna eura, nizozemske s 323 i luksemburške s 293,1 milijuna eura. Kada se pogleda u koje se djelatnosti najviše ulagalo, popis predvodi trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima sa 148,7 milijuna eura, potom vlasnička ulaganja u nekretnine sa 130,2 milijuna eura, telekomunikacije sa 113,4 milijuna eura i financijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i mirovinskih fondova sa 109,4 milijuna eura ulaganja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno