Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Amerikanci zainteresirani za direktne letove za Zadar

12.03.2019. 15:02
Amerikanci  zainteresirani za  direktne letove  za Zadar


Predstavnici Veleposlanstva SAD-a danas su se u neformalnom radnom posjetu sastali s Mariom Palekom, direktorom Turističke  zajednice Grada Zadra, kako bi poboljšali suradnju s lokalnim vlastima i  svojim turistima olakšali boravak u Hrvatskoj.


Popularni u Americi
– Hrvatska je postala popularna destinacija i u Americi i sve je veći interes američkih državljana za posjet Hrvatskoj, pa je stoga četvero djelatnika Veleposlanstva danas došlo tu kod nas kako bi se raspitali oko predradnji koje je potrebno poduzeti prije nego dođu, a s ciljem da im se od  strane Hrvatske turističke zajednice i TZ Grada Zadra pruži sve ono što je  potrebno da se kod nas osjećaju sigurno, ugodno i lijepo. Mi smo im rekli  kako im stojimo na dispoziciji i da ćemo učiniti sve što možemo da tijekom sezone uživaju u svemu onome što im možemo ponuditi, kazao je  Paleka dodajući kako su gosti iz američkog veleposlanstva – Anja Picelj- Kosak, Mirjana Pribanić, Darby Carter i Željko Medić, izrazili zadovoljstvo onim što su čuli i doznali, te da su najavili skori dolazak Amerikanaca u velikom broju. 
Paleka je kazao kako je američko veleposlanstvo zanimala i mogućnost  direktnih letova za Zadar te da ih je on upozorio kako prije svega treba  stvoriti preduvjete, odnosno infrastrukturu što podrazumijeva pistu, aerodrom i slično.


Bolja suradnja s Hrvatskom
Predstavnik američkog veleposlanstva Darby Carter potvrdio je da je  Hrvatska postala vrlo popularna američkim turistima
– Želimo im olakšati postupak ulaska u Hrvatsku, odnosno u Zadar, u  ovom slučaju. Također, želimo učiniti sve što možemo kako bi pomogli u  daljnjem razvoju odnosa između američkog i hrvatskog naroda, poručio  je Carter dodavši kako ovom inicijativom američko veleposlanstvo želi  postići bolju suradnju s Hrvatskom ne samo u turizmu već i u gospodarstvu, obrazovanju te drugim sektorima.
Prema podacima Hrvatske turističke zajednice u prvih 11 mjeseci  prošle godine Hrvatsku je posjetilo preko pola milijuna američkih gostiju koji su ostvarili više od 1,5 milijuna noćenja. U isto vrijeme Zadar je  ostvario 38 tisuća noćenja američkih gostiju, što je 15 posto više nego  2017. godine. Očekivanja za ovu godinu još su veća.