Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Besplatan obrok ne podrazumijeva siromaštvo, već dječje pravo

12.03.2019. 14:15
Besplatan obrok ne podrazumijeva  siromaštvo, već  dječje pravo


Kako je Zadarski list nedavno objavio, projekt Zadarske  županije i 13 osnovnih škola pod nazivom "Osigurajmo obrok i dalje"  dobio je 100% financiranje u iznosu od 642.645,96 kuna. Ministarstvo za  demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku još je u srpnju 2018. godine objavilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga usmjerenih na  ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u vidu podjele obroka u osnovnim školama. U Zadarskoj županiji se na poziv odazvalo 13 škola te im je odobreno financiranje iz Fonda europske pomoći  za najpotrebitije u 100% iznosu.
Tako će se kroz projekt, u tekućoj školskoj godini, financirati školski  obroci za 693 učenika iz OŠ Ivana Gorana Kovačića – Lišane Ostrovičke;  OŠ Galovac; OŠ Jurja Barakovića – Ražanac; OŠ Jurja Dalmatinca – Pag;  OŠ Petra Zoranića – Nin; OŠ Petra Zoranića – Stankovci; OŠ Poličnik; OŠ  Privlaka; OŠ Starigrad; OŠ Stjepana Radića – Bibinje; OŠ Sv. Filip i Jakov;  OŠ Vladimira Nazora – Škabrnja i OŠ Zemunik. Kontaktirali smo nekoliko od navedenih škola i provjerili koliko se kod njih učenika prijavilo za  besplatan obrok te kako su zadovoljni s učinkom.


OŠ Nin zahvalna na projektu
U OŠ Petra Zoranića u Ninu ove je godine u projekt uključeno 76 djece  kojima se obrok financira u 100% iznosu, dok preostala djeca, njih oko  120, koja nisu zadovoljila zadane kriterije primaju obrok uz plaćanje,  točnije izdvajaju 5,47 kn dnevno. Ravnatelj Tonći Vuković zadovoljan je  što su dio projekta jer kao škola još uvijek nemaju kuhinju pa su na ovaj  način djeci omogućili barem nekakav obrok.
– Do nedavno nismo niti imali marendu u školi, tako da moramo biti  zadovoljni. Surađujemo s jednom pekarnicom u Zatonu, a od asortimana smo odabrali 10-tak obroka koji se izmjenjuju svaka dva tjedna, od  kroasana, sendviča, hot dogova… Također, djeci su ponuđeni i sok i mlijeko, a sudjelujemo i u projektu za više voća u školama, pa je djeci osigurano i voće, kazao je Vuković dodavši kako su morali pribjeći ovom  rješenju s obzirom na to da nemaju opremljenu kuhinju. Novosti o  uvođenju kuhinje u školu nema, jer je još uvijek na snazi zabrana zapošljavanja, dodao je ravnatelj Vuković.


U OŠ u Škabrnji nešto slabiji odaziv
Ravnatelj osnove škole Vladimira Nazora, Škabrnja, Marin Pavičić kazao je kako je pomalo i razočaran slabim odazivom roditelja.
– Iznenadio me slab odaziv za ovaj projekt jer je lista prioriteta za djecu koja ostvaruju prava na besplatan obrok zaista proširena. Dobili smo  tek 35 prijava, a imamo 190 učenika. Iako, u zadnje vrijeme nam dosta  opada broj djece na marendi, kazao je Pavičić pojasnivši kako je ovo prvi  put da su se kao škola prijavili na taj projekt pa je možda zato dosta roditelja zakasnilo s prijavom.
– U svakom slučaju, riječ je o dobrom projektu, jedina možda mana  svega je ta što će roditelji povrat novca od financiranog obroka dobiti retroaktivno, krajem godine, a ne kako su očekivali, unaprijed. No, svakako  smatram da će za proračun svake obitelji taj povrat dobro doći, kazao je  Pavičić objasnivši o kakvim se obrocima točno radi.
– Ništa se u sadržaju obroka naše škole nije promijenilo, razlika je samo u tome što je obrok financiran od strane EU. Imamo kuhinju, pripremamo raznolike obroke, od kajgane sa šunkom, kroasana, do namaza,  mlijeka,… Ne vole sva djeca kuhano pa im uvijek damo na izbor, ali nastojimo barem dva put tjedno imati kuhani obrok, a ostale dane mliječni,  kazao je dodavši kako sudjeluju i u još dva projekta vezana za prehranu  djece u školi, a u sklopu kojih djeca dobivaju više voća i mliječnih obroka.




Velik interes za sudjelovanje
Osnovna škola Zemunik već je drugu godinu za redom u ovom projektu i jedna je od škola s najviše prijavljene djece za 100% financiran  obrok, saznajemo u razgovoru s ravnateljicom Boženom Župan.
– Sva djeca koja su zadovoljavala kriterije, prijavila su se za besplatan  obrok. Jedan od kriterija za apliciranje bio je troje i/ili više djece u obitelji. Hvala Bogu, u mojoj školi ima mnogo takvih, a imamo i četvero obitelji sa sedmero djece! Možete misliti kolika im je to financijska olakšica?  Računajte 140 kn mjesečno po obroku za jedno dijete, puta 7, to je mjesečna ušteda od 980 kuna!, pojasnila je Župan dodavši kako trenutno  ima 86 učenika na besplatnim obrocima te kako joj je drago da su roditelji aplicirali jer bi bila velika šteta da nisu iskoristili mogućnost.
Ove godine su bolji kriteriji, pa je bilo i više prijava. Ali, to sve ovisi o  tome kako se prezentira, kazala je Župan.
– Rekla sam svojoj djeci da to ne znači to da su siromašna već da je to  njihovo pravo koje će i iskoristiti, objasnila je dodavši kako tako imaju  kuhano i zdravo svaki dan.
– Danas npr. imamo pohani oslić i prilog kaul, tikvice kao pire s maslinovim uljem. Naša djeca imaju kuhano i zdravo svaki dan, ali naravno  da im povremeno damo i krafnu, jer koje dijete ne voli krafnu, te kakao,  … Također, i voće nam obavezno jer smo i u tom projektu. Roditelji i djeca su prezadovoljni, kazala je.
Osnovna škola Stjepana Radića iz Bibinje također je dio projekta već  uzastopne dvije godine. Ravnateljica Mirka Sikirić kazala je kako se besplatan obrok isporučuje učenicima iz obitelji koje su u riziku od siromaštva.
– S programom se počelo prošle školske godine, a nastavljamo ga i ove  školske godine. Učenici dobivaju mliječni obrok (obrok i napitak), koji se  priprema u školskoj kuhinji. Sva djeca su zadovoljna pruženim uslugama, a i škola je zadovoljna što smo uspjeli povući sredstva iz Eu-a i pomoći najpotrebitijima, kazala je Sikirić.