Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

EKOLOGIJA Kamo s krupnim otpadom nakon radnog vremena?

12.03.2019. 12:12
EKOLOGIJA Kamo s krupnim  otpadom nakon  radnog vremena?


Problem ilegalnog odlaganja otpada po zadarskim šumama  sve je veći problem. Grupa građana koja je u subotu i nedjelju poljubila  vrata Čistoćinog deponija iznad Dikla, ogorčena je bila ovakvim ponašanjem.
– Vidimo da se sve više smeća, napose građevinskog otpada, odlaže po  našim šumama. Čak se zalazi u privatne parcele, a odgovorni ne poduzimaju ništa. Mi Zadrani, koji volimo svoj grad i stalo nam je do očuvanja  okoliša, neugodno smo se iznenadili što je reciklažno dvorište ograđeno,  zatvoreno i bez mogućnosti pristupa pa tako nismo mogli odložiti velike  količine papira, govorio je jedan od nezadovoljnih građana.


 Uskoro i treće reciklažno dvorište
No kako svaka priča ima svoje naličje, potvrdili su nam i u zadarskoj  Čistoći. Naime, građanima koji redovito koriste reciklažno dvorište na  odlagalištu Diklo, poznato je da radno vrijeme radnim danom od 6 do 18  sati, subotom od 6 do 16 sati.
– Međutim, nakon što naših djelatnika nema izvan radnog vremena,  zaštitari često ljudima izađu ususret pa je tako ostala percepcija da se  krupni otpad može odlagati baš u svako vrijeme. Zbog toga smo i napravili dva reciklažna dvorišta. Jedno iznad Dikla, a jedno u Gaženici koje je  praktički uvijek dostupno, rekla nam je glasnogovornica Čistoće Zadar,  Vesna Đili.
Čistoća je svjesna da su dva reciklažna dvorišta malo za cijeli grad te je  u planu izgradnja i trećeg. Na drugu stranu, neke vrste krupnog otpada,  uz naknadu donosiocu, se mogu odlagati u zadarskoj Sirovini. No iza  svega stoji alarm kako dokinuti odlaganje otpada u prirodu, pa čak i u  neposrednoj blizini zadarske deponije. Podsjetimo se, odlaganje  građevinskog otpada, na kojeg se najčešće nailazi šetnjom kroz naše  šume, naplaćuje se pravnim osobama. Građani besplatno mogu odložiti  do 3 m3 takve vrste otpada.


 Odlaganje uz ogradu
– Čistoća je napravila super stvar s reciklažnim dovorištima, ali ona  moraju biti otvorena i dostupna. Čim naš čovjek vidi rampu, odmah pomisli da se tu nešto mora platiti i krene linijom manjeg otpora te otpad,  čemu smo mi bili svjedoci, iskrca uz samu žicu deponije, dodali su naši  sugovornici.
Kako bi dokinula praksu ilegalnog odlaganja otpada, zadarska Čistoća  provodi mnoge akcije, napose među mladima. No to je tema za neku  drugu priču.