Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HUMANOST Odazvale se 22 osobe svih generacija

12.03.2019. 15:20
HUMANOST Odazvale se 22  osobe svih  generacija


U organizaciji Aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi Ploča sinoć je u prostorijama crkve sv. Petra u tom gradskom kvartu organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi. To je 45. po redu humanitarna  akcija darivanja tekućine koja život znači u organizaciji ovog vrijednog  aktiva čime su ujedno i ušli u 15. godinu postojanja.
– Ovo nam je prva ovogodišnja akcija, a organiziramo ih redovito svake godine po tri puta – u ožujku, srpnju i studenom. Ovaj put su nam  se odazvale 22 osobe, ali ih je 13 uspjelo i dati krv, dok su drugi odbijeni što zbog niskog hemoglobina, što zbog niskog krvnog tlaka. Zahvalni smo svima jer je bitna dobra volja, a ovih 13 prikupljenih doza  vjerujemo da će pomoći zadarskoj bolnici i ljudima kojima krv zatreba,  kazala nam je Rafaela Čurković, voditeljica aktiva i jedna od osnivačica  Aktiva DDK Ploča.
Akcija je organizirana pod pokroviteljstvom Gradskog društva Crveni  križ Zadar i u suradnji sa Transfuzijom za krv zadarske Opće bolnice, a  organizatore veseli što su se osim onih koji su do danas dali 30, 40 i  više puta krv odazvali i mladi od kojih je nekima baš jučer bio i prvi put  da se uključuju u hvale vrijednu akciju.
– I ovaj put su nam se odazvale sve generacije, od onih tek punoljetnih pa do starijih osoba. Podjednako se odazivaju i žene i muškarci, a  iz nekih obitelji ima i više darivatelja. Posebno smo ponosni na redovite davatelje koji ne izostaju nikada, bez obzira na obaveze, vremenske  prilike ili što drugo. Svaka darovana doza puno znači, poručila je Čurković.
Krv su dali: Luka Perović, Josip Buconjić, Goran Katuša, Vice Mičić,  Emil Marnika, Trpimir Knez, Eržbet Buconjić, Danis Perović, Ivica Čurković, Mile Nimac, Marinko Buljat, Ante Mršić i Jasna Lenkić.