KONTROVERZNA MJERA Korisnici rent a car usluge plaćat će čuvanje oduzetog vozila?!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Privremeno oduzimanje vozila zbog teških prometnih prekršaja
Možda će se oduzimanje vozila korisniku rent a car usluge, ako skrivi dva puta težak prometni prekršaj, tretirati kao šteta na vozilu, kažu u jednoj zadarskoj agenciji za iznajmljivanje automobila, te ističu da bi u tom slučaju korisnik usluge iznajmljivanja snosio sve troškove čuvanja vozila do okončanja takve „mjere“
Zvonko KUCELIN
Uvode se izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Do 4. ožujka trajalo je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za nacrt prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti  prometa na cestama, pa su tako građani putem elektroničke aplikacije e- Savjetovanje mogli dostavljati  svoje primjedbe i prijedloge. Neki od prijedloga izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izazvali su u dijelu javnosti već sada, prije saborske procedure, određeno negodovanje, poput prijedloga da su nakon 67. godine vozači dužni obaviti  liječnički pregled kako bi mogli produžiti vozačku dozvolu, čemu su se  najviše usprotivile umirovljeničke udruga, smatrajući to dodatnim financijskim teretom za ovu populaciju građana.

Tko bi mogao ostati bez vozila?

No, najveće zanimanje javnosti izazvao je prijedlog da se za neke od  najtežih prometnih prekršaja i za njihovo učestalo ponavljanje, privremeno oduzme vozilo, a vozač koji je učinio prekršaj morao bi snositi  troškove njegova čuvanja. Tako bi privremeno bez vozila mogli ostati vozači koji su najmanje dva puta pravomoćno kažnjeni za vožnju u pogrešnom smjeru, kao i u slučaju odbijanja alko testiranja, te vozači koji  su najmanje dva puta pravomoćno kažnjeni jer su vozili dok im je oduzeta vozačka, koji su dva puta kažnjeni jer im je alkotest pokazao iznad  0,5 promila, te vozači koji su dva puta kažnjeni za vožnju u naselju 50  km/h iznad ograničenja. Prijedlog ide za tim da bi se vozilo oduzimalo  do pravomoćnog okončanja prekršajnog postupka.

Ovakva, po nekima, drastična mjera, dio javnosti je zabrinula jer bi se  vozilo s kojim je napravljen prekršaj oduzimalo bez obzira na njegovo  vlasništvo, odnosno kaznu bi trpio vlasnik vozila i u slučajevima kada ne  bi osobno načinio prekršaj. Osim fizičkih osoba koje će, ukoliko se ovakav prijedlog usvoji, sigurno najprije dobro razmisliti kome posuđuju  vozilo, postavlja se pitanje kako će ovakvu potencijalnu situaciju rješavati brojne tvrtke čijim službenim vozilima upravljaju neki od zaposlenika,  kao i agencije i tvrtke koje se bave iznajmljivanjem vozila.

Osiguravaju se sa svih strana

U nekim zadarskim rent a car firmama koje smo kontaktirali, navode  kako još nemaju dovoljno informacija kako bi se takav postupak oduzimanja vozila provodio, pa za sada ne mogu kazati što će u tom pitanju  poduzeti.

- Rent a car kuće se osiguravaju sa svih strana, pa će se i to pitanje zasigurno regulirati. Možda će se oduzimanje vozila korisniku rent a car  usluge, ako skrivi dva puta težak prometni prekršaj, tretirati kao šteta na  vozilu, kažu u jednoj zadarskoj agenciji za iznajmljivanje automobila, te  ističu da bi u tom slučaju svakako korisnik usluge iznajmljivanja snosio  sve troškove čuvanja vozila do okončanja takve „mjere.“

U drugoj agenciji za iznajmljivanje vozila navode da će se možda prije  najma vozila provjeravati ima li stranka u policiji već evidentirane teške  prekršaje zbog kojih bi joj prijetilo oduzimanje vozila, no također navode kako će se ove tvrtke svakako osigurati za takve situacije kojih, kako  vjeruju, ionako neće biti previše.

Inače, kao glavni argument za znatno oštrije kažnjavanje prekršitelja  prometnih propisa, uz nezadovoljstvo stanjem sigurnosti na hrvatskim  cestama, Ministarstvo unutarnjih poslova navodi recidiviste koji čine  najteže prekršaje. Prošle je godine prema preliminarnim podacima  MUP-a, na hrvatskim prometnicama život izgubilo 316 osoba, teže su  ozlijeđene 2.703 osobe, a lakše 11.247. Crne uzlazne brojke nastavljaju se  i u ovoj godini, pa je u siječnju poginulo 19, a u istom razdoblju prošle  godine 15 osoba. Jedan od ciljeva Nacionalnog programu sigurnosti cestovnog prometa je do 2020. smanjiti broj poginulih na 213  smrtno stradalih godišnje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno