Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

BITI ILI NE BITI Zvezdu se dobiti mora kao i priželjkivati poraz Krke ili Mege

12.03.2020. 12:16


Nakon odigrane tri posljednje utakmice 21. kola ABA liga je stigla pred konačni rasplet koji će se odvijati tijekom narednog vikenda zaključno s ponedjeljkom kad je na rasporedu ogled C. zvezde i Zadra u Beogradu. Dvoboji Partizan – Mega Bemax te Cedevita Olimpija – Budućnost s kojima je zaključeno pretposljednje kolo posredno su imali veze s klubom Višnjika jer je nakon tih utakmica postalo skroz jasno da im se za ostanak u regionalnoj ligi uz pobjedu na terenu Euroligaša treba poklopiti barem jedan rezultat u utakmicama 22. kola u kojima nastupaju njihovi konkurenti: Mega Bemax i Krka.


Zvezdin motiv
Momčad Danijela Jusupa pred taj završni čin i nema previše izbora. Bez slavlja usred Beograda ne mogu se dočepati luke spasa, a uz to im je potreban i poraz ili Mege koja na svom terenu dočekuje Mornar iz Bara ili pak Krke koja doma igra protiv Cedevite Olimpije. Simpatizerima Zadra je jasno da će njihovi ljubimci morati napraviti uistinu veliki pothvat ako misle i dogodine biti sudionicima regionalne elite, no ima onih koji su uvjereni da će C. zvezda progledati kroz prste Zadranima i, koliko god to zvučalo nesportski, »pomoći im« da ne ispadnu iz lige. No, da bi se o tako nečem uopće moglo razmišljati bitno je raščlaniti motive »crveno-belih« koji kao i Zadar imaju tu »privilegiju« da će međusobnu utakmicu 22. kola igrati nakon svih ostalih pa je stoga tom čudnom odlukom ABA lige htjeli-ne htjeli ostavljen prostor za razne kalkulacije. Prvo pitanje koje se postavlja jest »želi li« Zvezda u doigravanje ući s trećeg ili četvrtog mjesta. Kao treći u polufinalu doigravanja bi išli na Budućnost s kojom imaju posljednjih sezona tešku povijest, a kao četvrti bi se namjerili na Partizana. Misle li Zvezdaši da će lakše do finala doigravanja preko Budućnosti onda im za ostanak na trećem mjestu možda neće biti potrebna pobjeda nad Zadrom. Jedini scenarij po kojem bi Beograđani mogli završiti na četvrtom mjestu jest stvaranje kruga između njih, Cedevite Olimpije i Mornara na omjeru 14-8. U tom slučaju bi se Mornar našao ispred Zvezde na trećem mjestu jer su dva puta pobijedili »zmajčeke«. Poraz Cedevite od Krke u subotu ili pak poraz Mornara od Mege u nedjelju »crveno-belima« bi sraz sa Zadrom sveo na revijalne tonove i u tom scenariju u klubu s Višnjika vide svoju priliku. Naravno, nadati se da Jusupovi igrači, koji bi trebali u ponedjeljak računati na usluge kapetana Ivanova i Amerikanca Allena, mogu s odličnom igrom do pobjede nad Zvezdom nije zabranjeno, ali koliko ima realne osnove u tim nadanjima najbolje će potvrditi ogromna razlika u kvaliteti između ova dva sastava kao i ovosezonskih 0-10 Zadra na gostujućim terenima.


Moguć i potpuni spas
Stoga je pred završno 22. kolo Zadar suočen s tri scenarija od kojih je najizvjesniji onaj po kojem se s porazom od Zvezde opraštaju od regionalne elite. Opraštaju se i u slučaju pobjede, a da Krka pobijedi Cedevitu Olimpiju kao i Mega Bemax Mornara. Za pretposljednje 11. mjesto će im uz pobjedu nad Zvezdom trebati poraz ili Krke ili Mege dok postoji opcija ili bolje reći teorija po kojoj bi na Višnjiku mogli u ponedjeljak osvanuti na 10. mjestu koje donosi potpuni spas tj. izbjegavanje baraža s finalistom doigravanja ABA 2 lige. Za taj jackpot uz pobjedu nad C. zvezdom moraju izgubiti i Krka i Mega. No, Zvezdaši bi u tom slučaju završili na četvrtom mjestu i dobili bi za protivnika u doigravanju Partizana što je sigurno za njih puno gora opcija nego sudar s Podgoričanima. Svi odgovori na ove pretpostavke rasvijetlit će se već u nedjelju navečer i to je definitivno olakotna okolnost i za Zadar i Zvezdu. Iako je ozbiljno narušena regularnost natjecanja s odlukom vodstva ABA lige da se utakmice posljednjeg 22. kola ne igraju u isti dan i u isto vrijeme na Višnjiku se sigurno nisu mislili žaliti što su dobili taj može se slobodno nazvati povlašten tretman. Da je bilo obrnuto sigurno bi imali mnogo toga protiv, no ovako se promatrano iz rakursa C. zvezde mogu nadati bacanju pojasa za spašavanje utopljeniku kojeg bi u regionalnoj ligi sigurno htjeli zadržati prvenstveno zbog gledanosti koju drugi abaligaši mogu samo sanjati. Je li vodstvo regionalne lige razmišlja u tom smjeru nećemo moći do kraja raščlaniti, no prešutan odgovor će na ovo pitanje ponuditi razvoj događanja na parketu dvorane Aleksandar Nikolić u ponedjeljak s početkom u 18 sati.
 




Tri moguća scenarija nakon 22. kola


Zadar na 12. mjestu
C. zvezda – Zadar 2
Krka – Cedevita Olimpija 1
Mega Bemax – Mornar 1
Zadar na 11. mjestu
C. zvezda – Zadar 2
Krka – Cedevita Olimpija 2
Mega Bemax – Mornar 1
Ili
Krka – Cedevita Olimpija 1
Mega Bemax – Mornar 2
Zadar na 10. mjestu
C. zvezda – Zadar 2
Krka – Cedevita Olimpija 2
Mega Bemax – Mornar 2