Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

RADOVI KASNE Podvožnjak neće biti gotov za Uskrs

12.03.2020. 12:48


Ako je netko i vjerovao da bi radovi na podvožnjaku u Zračnoj luci Zemunik mogli biti gotovi do obećanog termina, prevario se. Naime, od dovršetka ovog kapitalnog projekta i njegova svečanog otvaranja za Uskrs neće biti ništa te Zemuničanima i svima onima koji će koristiti podvožnjak ostaje čekati još pokoji mjesec.
Prema najnovijim informacijama s terena, podvožnjak bi trebao biti gotov za oko dva mjeseca, naravno, ukoliko opet ne bude kašnjenja.
O dovršetku podvožnjaka razgovarali s načelnikom Općine Zemunik, Ivicom Šarićem, koji nam je o tijeku radova kazao:
– Podvožnjak bi trebao biti gotov za dva mjeseca. Donja strana podvožnjaka, onaj dio prema Zadru, pripremljen je za asfaltiranje, a na gornjoj strani prema Zemuniku još se radi betonaža. Ipak, zadovoljan sam jer mjesec prije ili kasnije ne znači ništa, a projekt nam znači puno, kazao nam je Šarić.
Naime, načelnik nam je krajem prošle godine kazao kako bi, prema podacima sa gradilišta, radovi bi trebali biti gotovi za Uskrs:
– Očekujemo da podvožnjak bude gotov za Uskrs, kako je i bila zadnja najava. Kiša je zadnjih mjeseci usporavala posao, ali radnici rade koliko god je to moguće. Već je gotova južna strana, pa sada treba dovršiti ovaj dio prema Zemuniku na kojemu je ranije bila obilazna staza. Treba još napraviti zidove i betonirati taj dio. Onda je sve gotovo, a sudeći prema najnovijoj situaciji, vjerujem kako bi podvožnjak mogao biti otvoren do Uskrsa, kazao nam je Šarić u prosincu prošle godine.


Ugovor potpisan još 2010. godine
Kiša je i dosad bila veli problem izvođaču, zbog čega su čak morali raditi novi projekt. Koliko njegova realizacija kasni najbolje kazuje podatak da su radovi trebali biti dovršeni još prošlog proljeća. Naime, upravo je za travanj 2019. bilo najavljeno puštanje podvožnjaka u promet, no taj je rok odgođen te je kao krajnji naveden rujan. I rujan je već prošao, pa se posljednjih mjeseci otvaranje najavljuje za travanj 2020.
Inženjer Goran Fotivec, koji vodi gradilište tvrtke Colos iz Varaždina, još u lipnju prošle godine kazao nam je kako je rok produljen za kraj ožujka 2020. godine zbog svih promjena tehničke dokumentacije i građevinske dozvole, što je dovelo do znatnog povećanja obima radova. Osim zbog kiša, radovi su usporeni i zbog neusklađenosti dokumentacije između izvođača i Zračne luke, odnosno dodatnoj instalaciji koju treba staviti u rulnicu. No, sudeći prema riječima načelnika Šarića, čini se kako bi travanj iduće godine doista mogao biti zadnji rok.
Podsjetimo, ugovor za gradnju podvožnjaka potpisan je sada već daleke 2010. godine. Sporazum o gradnji podvožnjaka još 2010. godine u Zemuniku potpisali su tadašnji ministar prometa Božidar Kalmeta, te predstavnici Hrvatskih cesta i tadašnji načelnik Općine Zemunik Joso Marušić.


Investicija preskupa i HDZ-u i SDP-u
Nezadovoljni zatvaranjem ceste prema Zadru, Zemuničani su se digli na noge tražeći drugo rješenje za cestu do Zadra koja prolazi kroz njihovo mjesto i presijeca uzletno-sletnu stazu Zračne luke. Čak su neko vrijeme mislili kako od ovog projekta neće biti ništa jer je investicija bila preskupa i HDZ-ovoj i SDP-ovoj vlasti, no mnogo godina nakon potpisivanja ugovora ovaj se projekt konačno počeo ostvarivati. Mnogima danas, međutim, nije jasno zašto je netko previdio problem podzemnih voda, zbog čega se je čak moralo ići u izradu novog projekta.
Srećom, rulnica je u međuvremenu dovršena i puštena u promet te se barem zrakoplovni promet mogao odvijati novom stazom. To je ujedno i bila i prva naznaka da će ovaj godinama najavljivani projekt doista biti realiziran, a ne da je samo još jedno predizborno obećanje.