Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Odgovorno upravljali proračunom, povlačili europska sredstva pa projekti nisu stali

12.03.2021. 11:16


Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa ipak nije bitno utjecala na kontinuitet izvođenja niza infrastrukturnih i kapitalnih projekta u Općini Zemunik Donji. Iako je kriza prouzročila i ekonomske probleme, što je uzrok znatnog smanjenja općinskog proračuna, iz zemuničke općinske uprave pohvalili su se odgovornim upravljanjem proračunskim sredstvima te pravovremenim i uspješnim apliciranjem na EU fondove i javne natječaje resornih ministarstva.
– Suočili smo se s nečim potpuno novim. Prošli smo i elementarne nepogode, i rat, i poraće, ali epidemija je nova nesreća s kojom se trebalo uhvatiti u koštac i pokušati nastaviti živjeti, kazao je Ivica Šarić, načelnik Općine Zemunik Donji.


Radili punom parom
Zahvaljujući dobroj reakciji s nacionalne razine, kaže on, ali i jednako tako kvalitetnom radu županijskoga Stožera civilne zaštite na čelu s načelnikom Šimom Vickovićem, u toj situaciji su se dobro snašli i reagirali na odgovarajući način.
– Već u prvom valu epidemije Općina je reagirala promišljeno i odgovorno, zaštitili smo naše starije mještane i one koji spadaju u rizične skupine, rekao je Šarić, iskazavši pritom ponos na sve općinske djelatnike i službe te na volontere, mladiće i djevojke, koji su se dragovoljno javili i ponudili pomoć.
Ne samo da su, kaže, smanjeni prihodi po osnovi poreza, nego su intervenirali i dijelom ili u cijelosti oslobodili ovdašnje ugrožene tvrtke i obrte davanja koje imaju prema Općini.
– To ne znači da nismo ništa radili, naprotiv radili smo punom parom. Unatoč koronakrizi nismo odustajali od projekata kojima je cilj unaprijediti kvalitetu života svih općinskih žitelja, istaknuo je Šarić.


Nogostupi, ceste, igralište, voda, kanalizacija
– Zahvaljujući zajedništvu izgradili smo ukupno 900 metara nogostupa u Mostaru i Smrdelju, a u suradnji sa Županijskom upravom za cesta s 1,3 milijuna kuna bez PDV-a saniran je i asfaltiran kolnik kroz naselje te obnovljena bankina u duljini od oko 2.000 metara. Uredili smo Trg mons. Ivana Prenđe, izgradili pristup crkvi sv. Kate, nekoliko vodovodnih ogranaka, spojili vodu i struju na igralištu u Smrdelju i Zemuniku Gornjem, uredili igralište u Lužinama, nabrojio je Šarić te posebno zahvalio ŽUC-u pod »ravnanjem« Branka Kutije i zadarskom Vodovodu na čelu s direktorom Tomislavom Matekom.
Kruna svega je, kaže on, konačni dovršetak i puštanje u promet podvožnjaka ispod aerodromske rulne staze nakon što je prije 11 godina, 7. travnja 2010., za sav promet bila zatvorena cesta koja je od Zemunika vodila do Zadra i pritom presijecala pistu Zračne luke Zadar.
– U tijeku je kapitalni projekt izgradnje kanalizacije, podsustav Zemunik Centar, tri kilometara kanalizacijskog cjevovoda na koji će se priključiti 100 objekata i izmjene vodovodnih cijevi u vrijednosti od 6,2 milijuna kuna bez PDV-a. Prva smo lokalna jedinica, osim Benkovca, da u zaobalju županije izgrađujemo kanalizacijski sustav, naglasio je Šarić.




Trgovi, zemunički ponos
Prethodno su, kaže on, na Tromilji izgradili 6 milijuna kuna vrijedno postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, te 2.000 metara cjevovoda Zemunik Gornji – Zemunik Donji u vrijednosti od oko 2,5 milijuna kuna.
– Na EU fondove apliciran je podsustav Zapad 1, od centra do Novaka. Vrijednost projekta iznosi 7,2 milijuna kuna bez PDV-a, kazao je Šarić te zahvalio Hrvatskim vodama i resornim ministarstvima kao i Zadarskoj županiji na svesrdnoj podršci na izgradnji odvodnje i promijeni vodovodnih cijevi.
Zemunik Donji i Zemunik Gornji svoju novu prepoznatljivost grade i s dva nova trga. Naime, u centru Zemunika Donjeg 2018. godine je otvoren središnji trg koji nosi ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Novoizgrađeni trg u Zemuniku Gornjem dobio je i zemunički sin Ivan Prenđa, blagopokojni zadarski nadbiskup.
– Za otvaranje trga nedostaje postavljanje spomenika kojeg u prirodnoj veličini u Kaštel Gomilici radi akademski kipar Frane Šitum. Spomenik je pred završetkom. Projekt je vrijedan oko milijun kuna, izgradnja trga s dječjim igralištem košta preko 700.000 kuna, a spomenik oko 250.000 kuna, istaknuo je Šarić.


Susjećajni Vilma i Marko Alvir
Osim tona prikupljene pomoći za stradale od katastrofalnog potresa u Banovini općinski komunalci su pod budnim okom načelnika Šarića donacijom iz proračuna sanirali obiteljsku kuću Katice i Dragice koje su se s djecom vratile u svoju obnovljenu obiteljsku kuću u Glini, naselje Maje. Do sanacije kuće suosjećajni i solidarni Vilma i Marko Alvir primili su spomenutu obitelj nakon potresa u svoj dom u Zemuniku Donjem i s njima nesebično dijelili dom i hranu, te im pružili podršku i pomoć u svakom pogledu.