Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prijavilo se 86 mladih glumica i glumaca iz Hrvatske i susjedstva

12.03.2021. 09:11


U ponedjeljak, 15. ožujka 2021., u Kazalištu lutaka Zadar s početkom u 11 sati održat će se posljednji krug audicije za hrvatsku praizvedbu predstave »Stranac«. Ova kazališna adaptacija poznatog romana francuskog autora Alberta Camusa bit će realizirana u režiji Vinka Radovčića, u koprodukciji Drame plus i Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru.
Općepoznati roman »Stranac« predstavlja Meursaulta koji je samotnjak, koji se ne uklapa u društvene norme i konvencije, osjećajući se izolirano i introvertirano, kao kakav stranac u birokratskom društvu koje ga tlači, sputava i moralno se uzvisuje nad njegovom pojavom. Izolirajući se od društva razvija osebujni, individualni pristup svim životnim aktualnostima što se očituje u nesvakodnevnom odnosu prema smrti majke, prijateljima, osjećaju ljubavi, kao i sudbonosnom činu ubojstva Arapina.
Drama plus je audiciju za glumce/ice raspisala 21. siječnja 2021. Za pristup audiciji bilo je potrebno, prema vlastitom odabiru, izvesti bilokoji kraći monolog iz romana »Stranac« u trajanju do pet minuta. Na audiciju su bili pozvani isključivo profesionalni i to samostalni ili slobodni glumci/ice do 35 godina starosti bez angažmana u nekom kazalištu.
Do 26. veljače 2021., kada je bio krajnji rok za prijavu, 86 mladih glumica i glumaca iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore poslalo je svoj životopis i kratki video sa snimljenim monologom. Autorski tim na čelu s redateljem Vinkom Radovčićem imao je težak zadatak u tjedan dana odabrati desetero glumaca/ica za uži krug audicije.
Nakon završnog kruga audicije, rad na predstavi »Stranac« započet će u Zadru početkom svibnja 2021. Autorski tim predstave, kao i datum premijere, bit će predstavljeni javnosti krajem svibnja 2021. kada će biti prezentiran i novi, četvrti kazališni program Drame plus pod nazivom »U svijetu bez iluzija čovjek je stranac«, koji uključuje pet repriznih i četiri premijerne predstave.
Predstavu »Stranac« Drama plus će premijerno izvesti uz pokroviteljstvo Grada Zadra, Upravnog odjela za kulturu i šport.