Stožer produžio stare i uvodi neke nove mjere: Primorsko-goranska županija je najgora u Hrvatskoj, krivac su druženja ljudi uslijed lijepog vremena

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
NAJTEŽE NA KVARNERU
Autor: 
"Hrvatska je po incidenciji na 7. mjestu u EU, od nas je bolje šest zemalja. Najgora po incidenciji je Češka. Po mortalitetu smo 18. u EU", rekao je Capak.
Marin Tironi/PIXSELL
Popuštanje epidemioloških mjera

Nacionalni stožer drži presicu na kojoj će, među ostalim, predstaviti rezultate seroepidemiološke studije provedene na oko 1500 ispitanika u Hrvatskoj. Ona bi trebala pokazati koliko je stanovništva u Hrvatskoj prokuženo.

Na početku su izneseni brojke o današnjem broju zaraženih.

U posljednja 24 sata zabilježena su 823 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4522. Među njima je 811 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 78 pacijenata. Preminulo je 12 osoba.

Prosječna dob preminulih je 77.5 godina. Sve osobe osim jedne su imale više komorbiditeta, a jedna je imala i malignu bolest.

Utrošeno je 300.956 doza cjepiva. Broj oboljelih je 3147, za 26 posto je brojka u ovom tjednu veća u odnosu na prošli tjedan.

Krunoslav Capak je govorio o stanju po županijama i razlozima povećanja broja zaraženih.

“Po 14-dnevnoj incidenciji je stopa 156,0. Najniža je u Istarskoj, a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Po 7-dnevnoj incidenciji je najgora Primorsko-goranska županija. Nema velikih žarišta u Primorsko-goranskoj, ali ima mikro-žarišta zbog druženja uslijed lijepog vremena. Više je zaraženih među učenicima nego što je bilo prije. Hrvatska je po incidenciji na 7. mjestu u EU, od nas je bolje šest zemalja. Najgora po incidenciji je Češka. Po mortalitetu smo 18. u EU”, rekao je Capak, koji je zatim predstavio rezultate seroepidemiološke studije.

Uvode se nove mjere

Davor Božinović se osvrnuo na nove odluke Stožera.

“Kao što je najavljeno, upoznat ću vas s time da će Stožer donijeti četiri nacionalne i jednu lokalnu odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode nove mjere radi sprečavanja širenja virusa.

Druga odluka o izmjeni javne organizacije prijevoza putnika, izmjena odluka o posebnom uvođenju organizacije rada za djelatnost trgovine i odluka o privremenoj zabrani prelaza graničnih prijelaza u RH.

Radi se o horizontalnim odlukama i primjena za sve odluke se produžuje do 31. ožujka, a stupaju na snagu 13. ožujka. Sve uvedene nužne epidemiološke mjere su iste, osim što će najveći dopušteni broj koji će moći biti prisutan na kulturnim programima određivati se u preporukama HZJZ koji će taj najveći dopušteni broj moći smanjivati ili povećavati”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Propisat će se detaljni protokoli mjera putem preporuke HZJZ. Neće se čekati odluka Stožera već HZJZ može određene mjere pooštravati ili ublažavati ovisno o situaciji. Omogućit će se uz strogo pridržavanje mjera natjecanja na otvorenom, i za niži rang natjecanja zbog djece i mladih sportaša.

Što se tiče odluke na lokalnoj razini, radi se o produženju mjera koje vrijede u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tako nam je najavljeno i mislim da je to dobra praksa”, kazao je Božinović te dodao da očekuje od lokalnih i županijskih stožera koji imaju izražen rast da predlože sve što smatraju nužnim u skladu s lokalnom epidemiološkom situacijom.

Blokada cjepiva

Na pitanje o blokadi cjepuiva AstraZenece u deset zemalja odgovorio je Krunoslav Capak.

“Kao što znate, Austrija, a slijedilo ih je nekoliko zemalja EU, donijela je odluku o privremenoj obustavi cijepljenja AstraZenecom. Ukupno 16 zemalja EU je dobilo cjepivo iste serije kao i Austrija. Njihova odluka je predostrožnost zbog tromboembolijskih događaja. Ako se utvrdi da nisu povezani s cijepljenjem, nastavit će se cijepljenje.

Što se tiče Hrvatske, mi nismo dobili tu seriju cjepiva, nego cijepimo s drugom serijom. Nismo imali grupiranja tromboembolijskih događaja. Zato smo odlučili nastaviti cijepiti AstraZenecom. U Hrvatskoj je pojavnost tromboembolijskih događaja 61 na 100.000, ima nešto više od jednog po tjednu, sa smrtnim ishodom. Oni se događaju i u Hrvatskoj. Što se tiče Johnson&Johnsona odobrenje se očekuje u nekoliko tjedana. No, zabrinjava informacija da je Johnson&Johnson potpisao ugovor s američkom vladom da se prvo ispune zalihe za SAD.

Što se tiče isporuke, dobili smo informaciju da će kasniti, rekao je Capak.

Šefica Infektivne Alemka Markotić rekla je kako bi za Hrvatsku bilo iznimno važno da se očuva Imunološki zavod te da se uključimo i u proizvodnju cjepiva.

“Izvan pandemije za određene infektivne bolesti nemamo dovoljno cjepiva u svijetu, pogotovo ako se dogode različite epidemije, što se prije par godina dogovorilo sa žutom groznicom. S tradicijom Imunološkog zavoda Hrvatska sigurno ima perspektivu i trebala bi ići u smjeru izgradnje i otvaranja prema biofarmaceutici, otvaranju novih tvornica i bilo bi dobro da je dio u vlasništvu Hrvatske jer time osigurava stratešku poziciju ali i otvaranje prema drugim kompanijama što su učinile brojne druge zemlje”, kazala je Markotić.

Turisti samo s potvrdom o cijepljenju

Stožer je komentirao hoće li se do Uskrsa dogovoriti s drugim EU državama da njihovi stanovnici također počnu dolaziti samo s potvrdom o cijepljenju kao što je to slučaj s turistima iz Izraela.

“Vode se razgovori, u kontaktima su Ministarstvo turizma koje je resorno ministarstvo. Svi resori Vlade koji u ovome mogu pomoći i kojima je to sastavni dio posla s kojim se bave, a to uključuje i MVEP su angažirani oko pitanja organizacije i privlačenja stranih turista ove godine u Hrvatsku. To uključuje i ovaj dio bilateralnih razgovora. O tome će ta ministarstva obavijestiti u trenutku kada oni procijene da su postigli nekakav dogovor.

Istovremeno na razini EU se vode intenzivni razgovori oko načina kako olakšati prijelaz granica unutar EU s obzirom da je turizam jedna od glavnih grana gospodarstva. Iduću srijedu će Komisija izaći s prijedlogom komunikacije oko koje će se morati složiti države članice vezano za način kako bi se koristilo ono što se zove digitalna zelena propusnica koja bi uključivala i podatke o cijepljenju osobe i preboljenoj bolesti covida-19, kao i podatke o testiranju.

To je sad još uvijek nešto oko čega se vode razgovori, tako da sam siguran da unatoč tome što svi razumiju nužnost da se takvo što na razini EU dogovori, da će biti različitih tumačenja i pogleda ovisno o članicama. Što se tiče velikih događaja, mislim da je malo prerano. Znam da bi u ovoj situaciji svatko volio planirati unaprijed. U ovom trenutku za ove trendove koji postoje sa širenjem korone i u RH i u Europi, nisam siguran da postoji itko tko može reći za mjesec ili dva da će situacija izgledati ovako pa da se slijedom toga može napraviti ili potpisati ugovor. Ono što vidimo i pratimo, izlazi sve više studija u međunarodnim časopisima pa i medijima o utjecaju velikih okupljanja na širenje korone. Vidjeli ste i neke pilot projekte koji su rađeni u Njemačkoj i Nizozemskoj gdje su okupili mlađu populaciju u dvoranama, organizirali koncerte. Preliminarni rezultati su objavljeni, neki se čekaju. Ono što se može zaključiti, za svaki događaj se može prirediti epidemiološki okvir koji uvijek uključuje i dobru ventilaciju, nošenje maski i pjevanje ili plesanje”, kazao je Božinović.

Interventni uvoz cjepiva

Upitan hoćemo li se okrenuti nekim drugim alternativama što se cjepiva tiče, Capak je rekao kako se o tome razmišlja.

“Nemamo dokumentaciju koja je zatražena da bi se taj interventni uvoz mogao pokrenuti. Poznato je da je ruski proizvođač pokrenuo registraciju lijeka pri Europskoj agenciji, nadamo se da će biti brzo završena”, rekao je Capak.

“Alternativa je da sve više država u svijetu, pogotovo one koje nemaju kapacitete, razmišljaju kako podići samodostatnost kada je u pitanju proizvodnja cjepiva i lijekova i mislim da je to pitanje vremena, a više nije pitanje da li ili koliko uopće ulagati u javno zdravstvo. To svima postaje jasno, ne samo u okruženju nego i svijetu. To je jedna od ključnih investicija koje se moraju dogoditi”, kazao je Božinović, koji je zatim odgovorio na pitanje kavu sezonu očekuje.

Postavljeno je pitanje o cjepivu Novavax.

“EU je naručilo cjepivo Novavax, Hrvatska se odlučila, s obzirom da je isporuka planirana tek za četvrti kvartal, naručiti jednu malu količinu, ako će trebati, to ćemo promijeniti. U ovom trenutku smo naručili 50.000 doza.

Nije točno da se tromboembolija nije uočila i kod drugih cjepiva uz AstraZenecu. I s drugim cjepivima bilo je događaja da je poslije cijepljenja uočena tromboembolija, ali u nijednom slučaju nije utvrđena uzročno-posljedična veza s cijepljenjem. Trigger za zaustavljanje cijepljenja je bilo više slučajeva na jednom mjestu pa se posumnjalo u jednu seriju”, rekao je Capak.

“U kontaktu s koronavirusom je bilo 25 posto stanovništva, dakle oko jedan milijun ljudi”, zaključio je Capak, osvrnuvši se još jednom na rezultate istraživanja o prokuženosti.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno