Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Proces usporila izgradnja infrastrukture

Autor: Anita Ćustić

11.04.2010. 22:00
Proces usporila izgradnja infrastrukture


Za igradnju zgrade te broj i cijenu stanova zadužen je APN, dok je Grad Zadar odgovoran za izgradnju infrastrukture. Tako da je trenutačno Grad u fazi otkupa zemljišta zbog čega je bilo kakve rokove nemoguće predvidjeti. Jer, sve ovisi o volji vlasnika zemljišta. No, kada otkup bude završen, uslijedit će objava natječaja za izgradnju infrastrukture, pojasnila je Ivana Dadić
Iako je završetak projekta izgradnje stanova u Programu društveno poticanje stanogradnje (POS), na području Crvenih kuća bio planiran u ovoj godini, početak radova još uvijek se ne nazire.
Da podsjetimo, riječ je o prostoru bivše vojarne Crvene kuće, čiji je Detaljni plan uređenja dostavljen Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama, koji je pročistio listu prvenstva za stanove POS-a. Kako je zasad poznato, APN je ishodio lokacijsku dozvolu za gradnju zgrade sa 65 stanova za POS ukupnog neto korisnog prostora oko 4.000 četvornih metara i 65 parkirališnih mjesta u garaži.
Kako doznajemo u razgovoru s Ivanom Dadić, stručnom suradnicom za informiranje i protokol u Gradu Zadru, trenutačno je u tijeku otkup zemljišta za gradnju infrastrukture, nakon kojeg započinje i izgradnja te infrastrukture, a što je preduvjet za početak izgradnje same zgrade. Radi se, dakako, o okolnom zemljištu, jer je ono na kojemu će se graditi sama zgrada u vlasništvu MORHA. S obzirom da je riječ o rješavanju, redovito kompliciranih i nepredvidljivih, imovinsko-pravnih odnosa teško je predvidjeti tijek otkupa i početak gradnje.
– Za igradnju zgrade te broj i cijenu stanova zadužen je APN dok je Grad Zadar odgovoran za izgradnju infrastrukture. Tako da je trenutačno Grad u fazi otkupa zemljišta zbog čega je bilo kakve rokove nemoguće predvidjeti, jer sve ovisi o volji vlasnika zemljišta. No, kada otkup bude završen uslijedit će objava natječaja za izgradnju infrastrukture, pojasnila je Dadić, istaknuvši kako nije poznato koliko je završene infrastrukture potrebno da bi APN mogao krenuti u izgradnju, odnosno je li potrebno čekati završetak svih infrastrukturnih radova ili će gradnja moći započeti i ranije.
Koliko će u konačnici koštati kvadrat POS-ovog stana nije poznato, no nagađanja su da neće biti puno niža od maksimalne cijene stanova POS-a koja iznosi 1.109,37 eura za m/2.
Kako navodi Ivana Dadić, na pročišćenoj konačnoj listi reda prvenstva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje trenutačno su 154 imena, a samo 65 onih za koje se ponovno utvrdi da u svom vlasništvu nemaju nikakvu nekretninu te da su kreditno sposobni dobit će priliku za kupnju. Grad Zadar, kao i sve druge jedinice lokalne samouprave, pri postavljanju kriterija natječaja može se voditi samo službenom dokumentacijom o vlasništvu nekretnina koja je dostupna od drugih institucija, odnosno katastra, zemljišno-knjižnog odjela suda ili porezne uprave i taj kriterij se strogo poštuje.
– Kad je donešena odluka o gradnji POS-ovih stanova u Crvenim kućama sve osobe sa stare liste prvenstva su pozvani da ponovno dostave službenu dokumentaciju o vlasništvu, jer postoji mogućnost da je netko u međuvremenu postao vlasnik neke nekretnine. Tada je sastavljena nova lista, pojasnila je Dadić, naglasivši kako će jednaka procedura uslijediti i kada izgradnja stanova u Crvenim kućama bude gotova.
Tada će se redom pozivati osobe s liste kako bi ponovno dostavili dokaz o neposjedovanju nekretnina te dokaz o kreditnoj sposobnosti, što znači da prvih 65 imena s liste ne mora nužno i dobiti priliku za kupnju POS-ovog stana.