Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rekreacijom do zdravlja!

Autor: Anamarija Bilan

11.04.2010. 22:00
Rekreacijom do zdravlja!

Foto: Adam VIDAS



Udruga za sportsku rekreaciju žena “Relax” i Udruga za sportsku rekreaciju “Loptica” ove su godine partneri Zadarske županije, pa tako u sklopu obilježavanja Županijskih dana sudjelujemo u akciji pješačenja pod nazivom “1000 koraka za 1000 ulica”. Članice Relaxa demonstrirale su brzo kretanje i nordijsko hodanje za odrasle, dok su djeca s roditeljima krenula u orijentacijsko kretanje po Poluotoku
Ni kiša ni prohladno vrijeme nisu spriječili dvjestotinjak članica Udruge za sportsku rekreaciju žena “Relax” i stotinjak djece iz Udruge za sportsku rekreaciju “Loptica” da nedjeljno jutro provedu u šetnji i trčanju na Poluotoku.
Žene iz Relaxa te djeca iz Loptice i njihovi roditelji, preplavili su Poluotok u sklopu akcije “1000 koraka kroz 1000 ulica”, koju je u povodu Svjetskog dana zdravlja organizirala Zadarska županija. Članice Udruge za sportsku rekreaciju žena “Relax”, kojima su se pridružili i ostali građani, demonstrirale su brzo kretanje i nordijsko hodanje za odrasle pa je tako Poluotokom prošetalo dvjestotinjak šetača. S Narodnog trga u orijentacijsko kretanje krenulo je stotinjak djece u pratnji svojih roditelja, uz stručno vodstvo Udruge za sportsku rekreaciju “Loptica”.
Slab odaziv muškaraca i mladih
– Udruga za sportsku rekreaciju žena “Relax” i Udruga za sportsku rekreaciju “Loptica” ove su godine partneri Zadarske županije pa tako u sklopu obilježavanja Županijskih dana sudjelujemo u akciji pješačenja pod nazivom “1000 koraka za 1000 ulica”. Zato je danas Narodni trg prepun ljudi – na jednoj se strani prijavljuju građani, a na drugoj roditelji i njihova djeca. Htjeli bismo da se pored članica Relaxa prijavi što više građana. Ipak, moram reći kako je slab odaziv muškaraca i mladih, rekla je Katja Pijaca, predsjednica udruge “Relax”. Istaknula je kako naši sugrađani nemaju kulturu šetanja i kretanja. Prema njenim riječima izgleda da im još nije došlo do svijesti da je kretanje zdravlje.
– Ovom akcijom želimo pokrenuti ljude i pokazati im da je pješačenje zdravlje. Htjela bih poručiti Zadranima da se pokrenu, posebice kada dolazi lijepo vrijeme, neka izađu iz svojih fotelja i neka se probude iz zimskog sna, zaključila je Pijaca.
Marinko Miočić, vlasnik udruge za sportsku rekreaciju “Loptica”, koja je također partner s Timom za zdravlje Zadarske županije, rekao je kako su za svoje članove i njihove roditelje organizirali orijentacijsko kretanje po Poluotoku.
– Cilj ove akcije je bio oživjeti Poluotok, odnosno osmisliti neki sadržaj koji bi uključio našu djecu, roditelje, Poluotok i gradske znamenitosti. Tako smo došli na ideju organizirati urbano-orijentacijsko kretanje. Postoji rekreacija u prirodi, a sada želimo da djeca kroz orijentacijsko kretanje upoznaju gradske ulice. Djeca i roditelji će u paru ići kroz Poluotok prema određenim točkama te će na taj način proći cijeli Poluotok, kazao je Miočić.
Policijske krijesnice za sigurnost
Ruta kojom su djeca i roditelji šetali i trčali, započinjala je na Narodnom trgu, odakle su išli prema Trgu pet bunara, do nove zgrade Kazališta lutaka, Stomorice i crkve Sv. Marije. Poslije nje idu do Morskih orgulja, zgrade Zadarske županije, katedrale Sv. Stošije, sv. Donata, Kalelarge te natrag do Narodnog trga, objasnio je rutu orijentacijskog kretanja Miočić. Na svakoj točki sudionike je čekalo iznenađenje u obliku bombončića ili okrepe. Također, na svakoj točki sudionici su od kontrolora dobili pečat kojim se potvrđuje da su prošli zadanu točku na ruti. Svi sudionici orijentacijskog trčanja dobili su medalju bez obzira na ostvaren rezultat, jer je važno što su sudjelovala. Djecu su na cilju čekali i kolačići, sokovi i jabuke kojima su se okrijepili poslije naporne utrke.
Osim rekreativaca na trgu su bili i predstavnici Policijske uprave zadarske, koji su sudionicima dijelili krijesnice za sigurnost u prometu.
– U sklopu obilježavanja Dana zdravlja sudjelujemo u promicanju kulture djece u prometu. Ovim putem želimo upozoriti djecu, koja u prometu sudjeluju kao pješaci, da koriste krijesnice koje bi trebale dominirati na djetetu. One bi se trebale nositi oko ruke i to na onoj ruci koja je bliža cesti. Na ovaj način dijete je vidljivije vozačima i upozorava ih da sudjeluje u prometu, rekla je Silvija Gulan, djelatnica za prometnu preventivu Zadar.