Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Studenti nezainteresirani za svoje izbore

Autor: Ante Rogić

11.04.2010. 22:00
Studenti nezainteresirani za svoje izbore

Foto: Filip BRALA



U srijedu, 14. travnja, trebali su se održati izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zadru i za predstavnike Studentskog zbora u stručnim vijećima odjela i odsjeka. Povjerenstvo za provedbu izbora sastalo se u srijedu, 7. travnja te ustvrdilo kako je s navedenim datumom zaprimljen nedovoljan broj prijavljenih kandidata. Naime, od ukupno 27 odjela/odsjeka tek za njih 14 su zaprimljene prijave, dok 13 odjela/odsjeka nisu podnijeli kandidature za predstavnike u vijećima odjela/odsjeka.
Kandidature uopće nisu podnijeli sljedeći odjeli/odsjeci: Odjel za etnologiju i kulturnu antropologiju, Odjel za francuske i iberoromanske studije, Odsjek za francuski jezik i književnost, Odsjek za iberoromanske studije, Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja, Odsjek za učitelje, Odsjek za odgojitelje, Odsjek za hrvatski jezik i književnost, Odsjek za ruski jezik i književnost, Odjel za promet i pomorstvo, Odjel za psihologiju, Odjel za sociologiju, Odjel za lingvistiku.
Za sveučilišnu listu kandidiralo se petero studenata te je potrebna nadopuna s još najmanje pet mjesta, odnosno kandidata.
Zanimljivo je da neki od navedenih odjela/odsjeka imaju studentske udruge, poput “ExLibris” na knjižničarstvu, “Kasper” na psihologiji ili “Antifjaka” na sociologiji. Međutim, nitko od studenata s tih odjela nije se odlučio kandidirati za Studentski zbor. Zazire li se od ovog tijela, jer je riječ o legalističkom, izbornom tijelu ili je pak posrijedi nešto drugo? Ni sami članovi Povjerenstva za provedbu izbora, a riječ je o dr. sc. Tomislavu Frleti, dr. sc. Mateu Brataniću, Ivani Dujić, Stipanu Dilberu i Jeleni Kupsjak, nisu sigurni o čemu je riječ, što bi bio uzrok ovako slabog odaziva, odnosno svojevrsne pasivnosti.
– Ljudi očito nisu zainteresirani. Studentski zbor je izborno tijelo, propisano zakonom. Nije riječ o nekoj dobrovoljnoj udruzi i možda je to jedan od razloga ovako malom odazivu. S druge strane, mislili smo da studenti nisu dovoljno upoznati, što bi to bio Studentski zbor pa smo se odlučili na dobru promidžbu. Izgleda kako nije stvar ni u tome. Ne znam, i mi sami pokušavamo dokučiti u čemu je stvar, kazala nam je Jelena Kupsjak, zamjenica predsjednika Studentskog zbora u posljednjem mandatu i jedna od članica Povjerenstva za provedbu izbora.
U svakom slučaju rektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešić donio je odluku o prolongiranju izbora za 29. travnja. Dakle, ostaju dva tjedna kako bi se popunile kandidature.