Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Više se razgledavalo, manje kupovalo

Autor: Velimir Brkić

11.04.2010. 22:00
Više se razgledavalo, manje kupovalo

Foto: Velimir BRKIĆ



– Slaba prodaja, kume! – požalit će se prodavač svinja Stjepan iz Bjelovara. – Svi kažu da je skupo. Međutim, ja sam odojke skuplje kupio nego što ih nudim. Ovim poslom bavim se jer obitelj i ja moramo od nečega živjeti. Jest, tu je mnogo svijeta, no najviše njih samo gleda. Ma, tu sirotinja samo napaja oči, pripovijeda naš sugovornik
Svakog desetog u mjesecu svi putovi vode u Benkovac. Subota, lijepo vrijeme i skladno uređen prostor na tradicionalni Benkovački sajam privuklo je zasigurno preko 10.000 trgovaca, prekupaca, kupaca, znatiželjnika i dokoličara, ne samo iz Ravnih kotara, Bukovice i priobalja već i iz cijele Dalmacije te Like, Slavonije, Podravine i drugih krajeva Lijepe naše. Bilo je čak i došljaka iz Bosne i Hercegovine.
Ne treba imati predrasuda prema ovakvim sajmovima. Benkovački dernek jedinstveno je lijep i bogat. Sve to ima svoje čari, ispunjava čovjeka nekim posebnim zadovoljstvom.
Sezonski obojan sajam
Naime, svatko tko drži do sebe nađe vremena da svakog desetog u mjesecu ode u Benkovac i posjeti istinsku seosku burzu svega i svačega. Ludilo “pazarske” atmosfere u kojoj vlada cjenkanje, kupovina bez računa i uvijanja u celofan, zahvati svakoga tko samo napravi đir izuzetno velikim, ograđenim prostorom sajma. Ponude padaju sa svih strana i tko je došao nešto kupiti taj će to i pronaći.
Prodavači se žale kako prodaja ide slabo. Govore kako se kriza osjeća kod svakog kupca. Nitko ne povlači brzo ruku u džep, ljudi štede, ne žele kupovati. Kupci se s druge strane žale na prevelike cijene. Trgovina je počela već od ranog jutra, prije negoli su ponuda i potražnja poravnale cijene.
Kako je sajam sezonski obojan najtraženije su bile presadnice povrća po cijeni od jedne do tri kune, ali i sadnice raznog ukrasnog cvijeća, uglavnom po 9 kuna. Ništa lošija nije bila ni potražnja za odojcima čije su se cijene kretale između 500 i 800 kuna. Trguje se po paroli “sve dam samo da prodam”.
Bez obzira na razmirice oko cijena, većina prodavača i kupaca će se u Benkovcu ponovno susresti i 10. svibnja.
– Slaba prodaja, kume! – požalit će se prodavač svinja Stjepan iz Bjelovara.
Janjetina uvijek “kuri”
– Svi kažu da je skupo. Međutim, ja sam odojke skuplje kupio nego što ih nudim. Ovim poslom bavim se jer obitelj i ja moramo od nečega živjeti. Jest, tu je mnogo svijeta, no najviše njih samo gleda. Ma, tu sirotinja samo napaja oči, pripovijeda Stjepan.
Pored nepreglednog broja odojaka, janjadi, jarića i teladi dotjerao je jedan čovjek i tri magarca koja je cijenio kao da su šampionska grla. Jednodnevni pilići nudili su se po 5 kuna, pačići po 15 kuna, a guščići po 20 kuna. Moglo se kupiti maslinovo ulje s otoka Brača po cijeni od 60 kuna za litru, suhi grah – fažol po 15 kuna, oljušteni orasi po 40 kuna, a suhe smokve po 20 kuna za kilogram.
Osim akustičnih gitara od 500 do 800 kuna, tenisica svih vrsta po 100 kuna, jedne buće po 80 kuna, stočne hrane, poljoprivrednih alata i strojeva, drvenarije, šparoga, puževa, sira i sličnih proizvoda nudio se i veliki broj štenaca bez rodovnika, ali po uvjeravanju vlasnika najboljih na svijetu. Većina posjetitelja sajma došla je s namjerom da samo razgledava, ali najveći broj odlučio se kupiti barem neku sitnicu bez obzira hoće li je ikada koristiti ili će ostati samo kao uspomena na posjet sajmu.
Svakako valja naglasiti da je ovaj sajam na velikoj organizacijskoj i zdravstvenoj razini, ima potporu gradskog vodstva, a o zdravstvenom stanju stoke skrbi Veterinarska stanica Benkovac i županijski inspektori koji su u stalnoj akciji.
Kako je to već uobičajeno, oko 10 ili 11 sati, pukje već dobro ogladnio. Od svega najbolje “kuri” janjetina. A što bi i drugo, kad je janjetina s ovih prostora nezamjenjiva. Za cijenu se ne pita jedino na štandovima s pečenom janjetinom i odojcima.


Zbog 10. travnja 20 posto popusta


Travanjski sajam osim što je prvi proljetni održava se tradicionalno 10. travnja, na dan koji je desetljećima izazivao kontroverze i strasti. Tog dana je 1941. godine proglašena Nezavisna Država Hrvatska kojom je vladao vođa ustaškog pokreta, poglavnik Ante Pavelić. Da 10. travnja, koji je nakon 20 godina od uspostave slobodne i neovisne Republike Hrvatske pao gotovo u potpun zaborav, ne prođe posve tiho, neprimjetno i diskretno pobrinula se 50-godišnjakinja s područja Splita koju su policajci PU zadarske priveli zbog prodaje ikonografije povezane s NDH. A dotad je štand usred Benkovačkog sajma na sve ponuđene artikle “zbog 10. travnja imao 20 posto popusta”. Marketinški vidno uočljiva obavijest zapravo je tek izazivala znatiželju nepreglednog mnoštva na Benkovačkom sajmu.