Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bezbolna smjena

11.04.2011. 22:00
Bezbolna smjena


Zadar je, naime, izgubio jednu bitku, ali nipošto sezonu


Subotnji poraz od  Opatije vaterpoliste Zadra najizglednije će na kraju Prvenstva  koštati druge pozicije na ljestvici.  One na koju su sada zasjeli upravo  Kvarnerani. Uzevši u obzir bolju  ukupnu i međusobnu gol razliku  Opatije, momčad s Višnjika tako  će se nakon još tri kola vjerojatno  morati zadovoljiti utješnom nagradom – trećim mjestom, koje je  također dokaz golemog napretka u  odnosu na proteklu sezonu. Naravno da su Zadrani ligu htjeli  završiti sa što boljim plasmanom, a  kada već nisu uspjeli pomrsiti  račune neprikosnovenom Galebu,  drugom uzastopnom pobjedom  pomrsiti ih barem Opatijcima.  Gledano iz rezultatske perspektive  mogli bismo dakle reći da se radi o  posrtaju, no kontekstualiziramo li  ovosezonske nastupe Zadrana  drugačije – iz vizure dugoročnog  plana razvoja kluba, i zaključak će  biti drugačiji. Zadar je, naime, izgubio jednu bitku, ali nipošto sezonu.
– Zacrtano smo ostvarili već na  polusezoni, a sve ostalo može biti  samo bonus – u najavi utakmice 11.  kola kazao je Goran Jovančević,  trener Zadra. Pod zacrtanim je  mislio na dokaz napretka, dokaz  evolucije loptanja na vodi u  Krševanovom gradu kojeg, bez obzira na ishode tri preostale utakmice, više nitko ne može osporiti.  Stoga, možemo reći da se proteklog vikenda na Višnjiku dogodila bezbolna smjena u vrhu poretka, a ne poraz koji bi zahtijevao  opširnije analize ili jadikovke.
A što se “bitke” tiče, njen ishod  (10:12) posljedica je činjenice da  Zadar u ovom trenutku zaostaje  korak za tehnički i taktički superiornim sastavom. Premda bi  konstelacija snaga u bazenu bila  kudikamo drugačija da su domaći  u prošlotjednom dvoboju mogli  računati na Alena Čurkovića ili na  jedno od dva pojačanja na vratima:  Piska ili Marcelića, i kompletan  Zadar imao bi težak zadatak u  srazu s Opatijom. Težak, naravno,  ne znači nedostižan, a dokaz je i  7:5 slavlje vaterpolista s Višnjika u  trećem kolu, no nagađanja su sada  suvišna. Gore spomenuti “korak”  odnosi se na ono što su igrači  Gorana Jovančevića pokazali u uzbudljivih i neizvjesnih 36 minuta.  A to je da i u oslabljenom sastavu  mogu više nego dobro parirati tradicionalnom favoritu Prve B lige.  Nastave li pravcem kojim su se  zaputili ove godine, sličnim epitetima “častit” će se i Zadrani. Za  sada, još su uvijek najugodnije iznenađenje lige, a to im, već smo  konstatirali, nitko ne može osporiti.
 


PRVA B HVL, 11. KOLO




GALEB28
BIOGRAD13
(7:1, 6:5, 8:3, 7:4)
MAKARSKA – Gradski bazen Gledatelja 100. Suci: Mile Rebić i Pere Bartičević.
GALEB: Stapić, Lalić 8, Antunović 2, Vujičić 2, Vučko, Popović, Lendić 1, Miloslavić 2, Bučan, Krnić 3, Zonić 6, Pehar 3, Skender 1, Antunović. Trener: Branimir Bučan.
BIOGRAD: Rukavina, Kardum, Deković 1, Palaško, Piplica, Tomašić 2, Kadija 2, Eškinja, Ivanišević 5, Brzić 2, Koprčina 1, Katuša. Trener: Ivan Kolačko.
Biograđani su oslabljeni (u sastavu nisu bili: Milički, Kardum, Dušković, Kulaš i Aličić) otišli na gostovanje kod neporaženog lidera, pa se poraz mogao i očekivati. Mladi biogradski sastav nije se mogao ozbiljnije suprotstaviti razigranim Makaranima. Tek je prva četvrtina ponudila ravnopravnu utakmicu u kojoj su se istaknuli Željko Ivanišević te vratar Valentin Rukavina. No fizički bolje pripremljenija domaća momčad ubacila je u brzinu više te zasluženo slavila i upisala nove bodove.
Z. PETROVIĆ