Bilo bi dobro se Romi vrate odakle su i došli

Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Dio Roma ponovno je otišao iz Zemunika nakon što je započelo uklanjanje otpada, a pretpostavlja se da će se uskoro i vratiti

Uklanjanje velike količine  raznog otpada s divljeg deponija u improviziranom  romskom naselju u Zemuniku Gornjem započelo je  jučer, a provode ga radnici s  bagerima koje je angažirala  Općina Zemunik po nalogu  Inspekcije zaštite okoliša.  Kako su otpad dovezli doseljeni Romi koji se bave preprodajom sekundarnih sirovina, zbog potencijalnih nemira na mjestu događaja su  cijelo vrijeme bili i policijski  službenici. Prije početka sanacije terena dogovoreno je i  da će se uklanjati samo otpad  koji nije metalni, dok su Romi metalni otpad tovarili na  svoje kamione. U Zemuniku  Gornjem smo zatekli Josipa  Marušića, načelnika Općine  Zemunik koji nam je pojasnio situaciju.

- Prema nalogu Inspekcije  za zaštitu okoliša započeli  smo s čišćenjem i otpad ćemo  zbrinuti na odlagalište. Dosta  je posla i nadam se da ćemo  uspjeti sve ukloniti za desetak dana. Ovih dana napravit  ćemo kalkulaciju koliko će  koštati saniranje, a očekujemo da će troškovi biti oko 400  tisuća kuna, kazao je Josip  Marušić i dodao kako još nije  poznato tko će to platiti.

S obzirom da je odlagalište  okarakterizirano kao divlje,  Općina Zemunik pregovara s  Fondom za zaštitu okoliša i  energetsku učinkovitost da  preuzme dio troškova. Podsjetimo, hitna sanacija odlagališta započela je još prošle  godine kada je nakon prosvjeda mještana Zemunika  većina Roma napustila improvizirano naselje u koje su  došli iz sjevernih dijelova Hrvatske, gdje imaju prebivalište. Ove godine veliki broj  Roma ponovno se vratio u  Zemunik te su dovezli i nove  hrpe otpada čije dijelove prodaju kao sekundarne sirovine.

- Prošle godine nismo imali  dovoljno sredstava pa smo  otpad uklonili na hrpe. Kako  je ovo mjesto planirano za  Industrijsku zonu imamo investitore koji ovdje žele graditi i zbog toga radimo uklanjanje otpada, kazao je Marušić dodajući kako se nada  da će se investitori uskoro  pojaviti i započeti gradnju te  da će to otvoriti i nova radna  mjesta.

Na prošlogodišnjim prosvjedima mještani su zahtijevali odlazak Roma zbog nakupljanja i paljenja otpada, a  iza njih je stala i Općina Zemunik.

- Koristimo sva pravna  sredstva i bilo bi dobro da se  Romi vrate odakle su i došli,  jer imaju prebivališta na sjeveru Hrvatske. Napominjem  da nemamo ništa protiv njih,  no industrijska zona se mora  razvijati, kazao je Marušić.

Dio Roma ponovno je  otišao iz Zemunika nakon što  je započelo uklanjanje otpada, a pretpostavlja se kako će  se uskoro i vratiti. Načelnik  Marušić kazao je kako se nada da nakon novog uklanjanja i sanacije otpad neće biti  ponovno navožen u Zemunik  Gornji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika glas istine
Ne samo da bi bilo dobro, već je nužno potrebno da se Romi vrate odakle su i došli. Policija i nadležne institucije trebaju samo dosljedno provoditi zakon koji važe za sve građanke i građane pa tako i za Rome. Zašto tolerirati da ta ekološka bagra godinama uporno i tvrdoglavo čini ogromne štete i zgrću novac na zagađivanju i uništavanju pripode, okoliša i ljudskog zdravlja, a civilizirano društvo i zajednica sanira štete koje su počinili. Ne vidim razloga da se Romima stalno gleda kroz prste i ne kažnjava ih se za prekršaje od kojih je zagađivanje okoliša ne samo genocid prema prirodi, već i lokalnom stanovništvu. Romima bi se definitivno moralo dokazati da imaju ista prava i obveze kao i svi drugi građani RH, a ne da uznemiravaju, maltretiraju i truju lokalno stanovništvo. Zar domicilno stanovništvo nema pravo na zaštitu ljudskih prava i sloboda? Zar domicilno stanovništvo nema pravo na čisti i nezagađeni okoliš i prirodu, a ne da ih Romske skupine godinama maltretiraju, truju i oduzimaju im pravo na život bez otrovnih gasova, dima i hrpetina smeća?