Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Danas besplatan pregled kože

11.04.2011. 22:00
Danas besplatan pregled kože


U povodu Europskog dana borbe protiv melanoma, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i referentni centar za melanom, koji djeluje pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, i ove godine organiziraju Dan otvorenih vrata dermatoloških ordinacija. U akciju, koja se u Hrvatskoj održava četvrtu godinu zaredom uključilo se 70-ak dermatologa diljem Hrvatske, među njima i Odjel za dermatologiju i venerologiju u zadarskoj Općoj bolnici.
Svi građani, koji su se do 8. travnja predbilježili na akcijski telefon, danas će moći obaviti besplatan pregled kože u cilju otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože.
Ovogodišnji Europski dan borbe protiv melanoma obilježava se pod sloganom „SOS – spasite vašu kožu od sunca”. Cilj manifestacije je osvješćivanje javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama UV-zraka i pravilnom načinu zaštite od njih te važnost samopregleda madeža. U Hrvatskoj se svake godine dijagnosticira 500 novooboljelih od melanoma, a prema podacima Registra za rak od 1968. do 1995, učestalost melanoma u Hrvatskoj povećala za čak 309 posto, a smrtnost za 310 posto.
Ovogodišnja akcija u povodu Europskog dana borbe protiv melanoma održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH i Europske akademije za dermatologiju i venerologiju – Euromelanoma Day organizacije.