Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dani Gospe Loretske 2011.

11.04.2011. 22:00
Dani Gospe  Loretske 2011.


Kod nas je običaj da se ne veličaju neki određeni ljudi, nego se veliča Gospa. Procesiji kroz mjesto se uvijek radujemo i svatko nastoji dati svoj doprinos sudjelovanjem u procesiji, a prolazeći ispod Gospinog kipa zaželimo sve najbolje za naše mjesto, ističe Enio Grdović


U povodu 285 godina od dolaska Arbanasa iz  Barske nadbiskupije u Zadar,  Društvo zadarskih Arbanasa  organizira Dane Gospe Loretske 2011. koji će trajati od 3.  do 18. svibnja. Dani Gospe  Loretske obilježit će se nizom  kulturnih događanja, a vrhunac svečanosti je tradicionalno  10. svibnja na Blagdan Gospe  Loretske uz Svetu misu i procesiju s Gospinim kipom kroz  mjesto.
Enio Grdović, predsjednik  Društva zadarskih Arbanasa,  predstavio je program ovogodišnje manifestacije.
– Program Dana Gospe Loretske započinje u utorak 3.  svibnja u 20 sati u dvorani  Društva s predstavljanjem novog albuma naše klape Donat  pod nazivom “Bez tebe san  moga”. Na predstavljanju albuma gostovat će i ženska klapa Citadella i pjesnikinja Senka Paleka. Sljedećeg dana, na  istom mjestu, u isto vrijeme,  Maksimilijana Barančić,  rođena Karuc, profesorica na  Sveučilištu u Zadru, održat će  predavanje o Arbanasima i etnojezičnom identitetu, uz gostovanje okteta Pieta, priča  Grdović.
Za četvrtak 5. svibnja u 20  sati je najavljena promocija  kratkometražnog dokumentarnog filma “Legende s Đila”  u režiji Giorgia Gjergje. Film o  košarkaškim legendama Izidoru Maršanu i Giuseppeu Gjergji najavit će Mario Petani, a  događaj će uveličati nastupi  klape Donat i klape Fontana.
– Sljedećeg dana će Udruga  žena u Domovinskom ratu Zadar predstaviti knjigu “Koracima nade u istinu”. Za subotu,  7. svibnja, najavljena je Glagolitica Illyrolavretana Arbanensis – Kazivanje o arbanaškoj glagoljskoj bašćini koje  će voditi Dario Tikulin, a gostovat će Ante Sikirić i oktet  Pieta, priča Grdović.
Kako ističe Grdović, 10.  svibnja je najvažniji dan u godini za zadarske Arbanase koji  se tog dana okupljaju, ma gdje  bili.
– Kod nas je običaj da se ne  veličaju neki određeni ljudi,  nego se veliča Gospa. Iskreno  od srca priznajemo njenu ljubav i zaštitu koju nam uvijek  pruža i to je prisutno u svim  generacijama u obiteljima zadarskih Arbanasa. Procesiji  kroz mjesto se uvijek radujemo i svatko nastoji dati svoj  doprinos sudjelovanjem u procesiji, a prolazeći ispod Gospinog kipa zaželimo sve najbolje za naše mjesto. Osim u  Društvu zadarskih Arbanasa,  ovi dani se obilježavaju u školi,  politici, crkvi… u cijelom mjestu. Očekujemo da ćemo te  običaje prenijeti i na mlađe  generacije, ističe Grdović.
Sljedećeg dana, 11. svibnja  je Sveta misa i skidanje Gospinog zlata. Dani Gospe Loretske završit će u srijedu 18.  svibnja u 20 sati u dvorani  Društva kad će se održati  “Škola Gospe Loretske”,  učenje govora zadarskih Arbanasa.