Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ljubav prema psima jača od svega

11.04.2011. 22:00
Ljubav prema psima jača od svega


Nikolina ističe da na izložbi zaboravi na sve probleme koji je muče i samo misli kako će se što bolje zabaviti te kako će što bolje izložiti psa


Nikolina Pezelj,  15-godišnjakinja iz Zadra, po  svemu bi se mogla usporediti  sa svojim vršnjacima, osim po  ljubavi prema životinjama, posebno prema psima. Njoj, naime, kako sama ističe, životinje  predstavljaju cijeli život, a ljubav prema njima odredila je i  odabir škole pa tako pohađa  Poljoprivrednu, prehrambenu  i veterinarsku školu Stanka  Ožanića. Ljubav prema psima  započela je u djetinjstvu jer su  njezini roditelji uzgajali engleske koker španijele, a s deset godina prvi je put nastupila  na izložbi kao junior handler.  Od tada se često natječe na  izložbama, a posljednje tri godina najbolji je hrvatski junior  handler. Nastupala je i na  međunarodnim izložbama izvan Hrvatske, gdje je također  imala zapažene rezultate.
 – Roditelji su se bavili uzgojem i izlaganjem koker španijela, ali kad su dobili djecu  prestali su s tim. Ipak, ja sam  vidjela pehare i nagrade i rekla sam roditeljima da bih se  bavila izlaganjem pa smo nabavili kerry blue terijera Dandy Black & Blue Beau, kojeg  smo od milja zvali Beau, ispričala je svoje početke Nikolina Pezelj. Prva izložba na  kojoj je nastupila u junior handlingu bila je 2006. godine na  CACIB Dubrovnik. Tamo se  rodila ljubav prema izložbama, a posebno za junior handling.
 – Od tada sam nastupila na  brojnim izložbama, a 2008. godine sam bila hrvatska kinološka nada. Tada sam upoznala i Juru Sokolića, s kojim  vježbam i usavršavam junior  handling, rekla je Nikolina koja je dodala da su prije četiri  mjeseca morali uspavati Beaua, pa sad imaju malenog  shih tzua koji je isključivo ljubimac.
 – Možda jednog dana nabavimo psa za izložbe, a do  tada ću izlagati druge pse, trenirati ih i pomoći njima i  njihovim vlasnicima da se što  bolje pripreme za izložbe, rekla je Nikolina, istaknuvši da  na izložbi zaboravi na sve probleme koji je muče i samo  misli kako će se što bolje zabaviti te kako će što bolje  izložiti psa. Dodala je da je  najvažnije da se dobro zabave  i ona i pas i da uživaju u  natjecanju.
Istaknula je da bi se handlingom pasa željela baviti cijeli život jer joj je to velika  ljubav.
Nikolinu smo sreli dok se sa  skupinom vlasnika pasa pripremala za CACIB Zadar i  podučavala ih ring dresuri. Na  ring dresuri bilo je desetak  vlasnika pasa sa svojim ljubimcima, koji žele naučiti kako što bolje predstaviti svoje  pse na predstojećoj izložbi,  koja će se održati 30. travnja i  1. svibnja u kampu na Boriku.
Iz Kinološkog društva Dalmatinski pas pozvali su sve  zainteresirane za izložbu da se  mogu prijaviti do 13. travnja  ako žele izlagati svoga psa ili  sudjelovati u natjecanju u junior handlingu.


Junior handling natjecanje za djecu




Handling pasa na izložbi je vještina vođenja i izlaganja psa pred sucem. Junior handeling je natjecanju koje se održava u sklopu izložbe pasa i u kojem se ne ocjenjuje pas već vodič psa, odnosno vještina kojom dijete vodi i izlaže psa. Naime, junior handling natjecanje je za djecu od šeste do 18. godine. Natjecatelji tada vode psa kroz ring, postavljaju ga da ga sudac vidi, trče sa psom kroz ring onako kako im sudac zada (u krug, u slovo T, u trokut i slično), nakon čega suci izabiru najuspješnijeg i najvještijeg vodiča.