Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na optuženičkoj klupi dvojac zbog okretanja križeva na zadarskom groblju

11.04.2011. 22:00
Na optuženičkoj klupi dvojac  zbog okretanja križeva na  zadarskom groblju


Zbog počinjenja  šest kaznenih djela jučer je započelo suđenje najpoznatijem  zadarskom skvoteru Dušku  Skendžiću, koji je na Općinski  sud u Zadru doveden u lisičinama iz zadarskog zatvora.  Mladića koji već godinama  bespravno stanuje u zadarskim  zidinama nasuprot Elektre  sumnjiči se zbog pet teških  krađa provaljivanjem, a zajedno s I. G. (19) koji je jučer na  sud došao u pratnji roditelja i  zbog povrede mira pokojnika.
Raspravni sudac Ivica Marinović nakon čitanja optužnice suđenje je zatvorio za javnost zbog moguće primjene  maloljetničkog prava u slučaju  drugooptuženog.
Prema navodima optužnice  Skendžić je jednu provalu  počinio tijekom 2009., tri tijekom 2010. te jednu u ožujku  ove godine nakon čega mu je  istražni sudac Županijskog suda u Zadru 13. ožujka odredio  jednomjesečni pritvor zbog  mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Zajedno s 19-godišnjim I.G. tereti ga se za  povredu mira pokojnika, odnosno zbog vandalizma na zadarskom  gradskom groblju 7.  siječnja 2011. godine. Dvojica su mladića pod okriljem  noći uoči pravoslavnog Božića oskvrnula 72 vječna počivališta iščupavši  križeve koje su potom okrenute naopačke zaboli natrag u  zemlju. To je prvi primijetio djelatnik Nasada u obilasku groblja pa je o svemu  obaviještena policija  koja je sedam dana kasnije  mladiću, koji se rado predstavlja kao sotonist, ušla u trag.  Naime, Skendžić je već bio  kažnjavan zbog oskvrnuća grobova, a navodno je bedemima  iz kojih je već dvaput deložiran, napravio sotonistički  oltar uz koji je policija pronašla čak i ljudske kosti.
Suđenje se nastavlja 27. travnja.