Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nadomak osam milijuna noćenja

11.04.2011. 22:00
Nadomak osam milijuna noćenja


Sjednica je bila izvještajna, a prihvaćena izvješća o radu u 2010. godini ocrtala su rekordnu godinu prema broju noćenja


Druga Skupština  Turističke zajednice Zadarske  županije održana je pod predsjedanjem župana Stipe Zrilića usvajanjem svih izvješća o  prošlogodišnjem radu.
Zatočelo je verifikacijom  mandata novoizabranog člana iz Obrovca, dok mandati  predstavnika Ražanca i Sukošana, a riječ je o načelnicima općina Dragutinu  Miočiću i Anti Marincu, nisu  verificirani. Tamošnje turističke zajednice izabrale su  načelnike za svoje predstavnike, no Zakon i tumačenje  iz Ministarstva turizma onemogućavaju takve predstavnike osim ako nisu obvezni  članovi TZ-a. Što bi značilo  da se bave turističkom djelatnosti za što u Skupštini  nisu imali potvrdu. Članovi  skupštine upoznati su s revizijskim nalazom HTZ-a  (jednim od dviju revizija koje se godišnje obavljaju nad  poslovanjem TZ-a), kao i Nadzornog odbora, a prihvatili  su ih jer obe ne navode probleme niti nezakonitosti u poslovanju. Prihvaćena su i izvješća o radu Turističkog vijeća, odnosno realizaciji Programa rada u 2010. godini te  Financijskog izvješća.
Rekordna sezona
Osim opsežnog pisanog materijala, Ive Dunatov direktor  TZ-a Zadarske županije  ukratko je ponovio najključnije aktivnosti i elemente financiranja zajednice.
– Lani smo imali najuspješniju godinu kada je u pitanju broj turista od 1,119.000  i broj noćenja od 7,9 milijuna s  rastom od čak 10 posto. U  afirmaciji i aktivnostima vrijedi istaknuti da su ovdašnji  Biograd i Nin proglašeni drugim najuređenijim mjestima  Jadrana u akciji Volim Hrvatsku, svaki u svojoj kategoriji, a Nin je bio i nacionalni  pobjednik akcije EU Eden  (Europska destinacija izvrsnosti), a predstavljao nas je i  u Bruxellesu s temom život uz  vode, kazao je među ostalim  Dunatov navodeći temeljne  aktivnosti i financijske stavke  TZ-a. Osnova je funkcionalni  marketing koji obuhvaća  najširi spektar aktivnosti  sračunat na unapređenje ponude i popularizaciju ovdašnjih ljetovališta, odnosno  privlačenje gostiju. Dunatov  je posebno naglasio mnoge  sajmove, prezentacije i istupe  na kojima se TZ Zadarske  županije pojavljuje samostalno i u vlastitoj organizaciji,  suradnju s novinarima posebice stranih medija te akcije  udruženog oglašavanja od kojih je najopsežnija ona s Ryanairom. Zahvaljujući tome  Zadarska županija postaje i  “avioturistička” destinacija te  produljuje sezonu u kruga zemalja iz kojih smo turistima  dostupni. Uglavnom ukupan  proračun težak 4,9 milijuna  ponajprije puni vlastiti prihod  od 4,56 milijuna od čega je  boravišna pristojba s 3,5 osnovni prihod, a članarina donosi oko 0,75 milijuna.
– Posebno je vrijedno što  smo u lipnju imali porast gostiju od 20, a u rujnu od 16  posto čime smo uz udarne  srpanj i kolovoz ipak proširili  sezonu, naglasio je Dunatov  navodeći da je sedam dana  prosječan boravak gostiju.
Poboljšanja “iz  zraka”
U statistici je vidljivo  da dominira privatni  smještaj, nautika, kampovi, potom hoteli i tako redom. Vrlo velik  rast bilježi se s niza  područja novoosvojenih destinacija zahvaljujući zrakoplovima. Ipak, najčešći gosti  ostaju Nijemci (20%),  Slovenci (16,5%), Česi  9,9 posto, Poljaci, Talijani, Slovaci,  Mađari…
Nevoljko je primljena informacija o smanjenju predstavnika u Skupštini Hrvatske  turističke zajednice sa četiri  na tri, a svoje su nezadovoljstvo izrazile i sve jadranske  županije koje čine 90 posto  turizma, a zastupljenost im  pada. Ipak je problem, nakon  što su prethodno izabrana  četiri predstavnika, riješen  odustajanjem Hrvoja Anića,  direktora Pinije. Tako ovdašnji predstavnici u HTZ-u  ostaju Frane Skoblar, Goran  Ražnjević i Eduard Maržić.
Od diskusija članova  skupštine dijelom nedorečen  ostao je Eduard Maržić koji je  želio elaborirati probleme hrvatskog turizma u smislu zaostajanja u odnosu na konkurenciju. Posebno je htio  apostrofirati pitanje nedostatnih plaža i potrebe njihovog  stvaranja, kao pretpostavke  veće zarade, ali je predsjedavajući Zrilić, zbog opsežnosti izlaganja pod “razno”,  tražio da sačini predstavljanje  za zasebnu točku na jednoj od  idućih sjednica.