Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ribar zvao 112 za pomoć, ali je nije dobio?

11.04.2011. 22:00
Ribar zvao 112 za  pomoć, ali je nije dobio?


Nesretni ribar navodno je posljednji poziv sa svog mobitela uputio Centru 112 zatraživši od njih pomoć zbog nasukavanja. Iz Centra 112, međutim, službenu potvrdu, ali ni demantij o zaprimanju poziva tri sata iza ponoći, nismo mogli dobiti zbog zaštićenosti podataka


Moj sin je u tri sata u noći nazvao 112, rekao im da se nasukao tu kod lanterne i zatražio od njih pomoć. Zašto pomoć nije dobio, ne znam. U pet sati ujutro primjetio sam da ga nema. Zvao sam ga, ali su mu mobiteli bili isključeni. U 7.15 sam nazvao policiju – sjedeći u sinovljevoj brodici koja je u ponedjeljak ujutro dotegljena iz Kali na vez u Sukošanu, sa suzama u očima ispričao je Petar Pavić, otac 28-godišnjeg Božidara, za kojim se od nedjelje ujutro po zadarskom arhipelagu od Sukošana do Kukljice intenzivno traga.
Mladi ribar iz sukošanske se Zlatne luke na more otisnuo u subotu oko 22 sata, a posljednji put viđen je između 1.30 i dva sata u noći, svega 50-ak metara od obale, nedaleko od svjetionika. Vraćajući se motornom brodicom u “porat” na njega je naišao jedan mještanin. Ponudio mu je da će ga otegliti do obale, ali mu je navodno mladić odgovorio kako će ostati još malo. Kakva ga je sudbina zadesila sat, dva kasnije, može se samo nagađati.
– Najvjerojatnije ga je uhvatio korinat pa se nasukao tamo na “skaline”. Tu se svaki malo netko nasuče jer je plitko, prokomentirao je jedan mještanin promatrajući potragu s obale.
Prema službenim informacijama policija je dojavu o nestanku 28-godišnjeg ribara zaprimila u nedjelju oko 7.15 sati od njegova oca koji se zabrinuo jer mu se sin nije vratio iz ribolova u koji je krenuo večer ranije. Odmah potom s njim je u obiteljskoj kući u Sukošanu obavljen razgovor, a Pomorska policija angažirana je za prikupljanje informacija na Pašmanu i Ugljanu gdje su od mjesnih ribara doznali da je jedna ribarica naišla na napuštenu brodicu nedaleko od Ždrelca te da su je doteglili u kaljsku luku. Taj podatak bio je alarm za uzbunu, a posebice stoga što su u pet metara dugoj brodici pronađena vesla, feral i tenisice, pa je policija u 8.20 o nestanku ribara obavijestila Centar 112, a oni Središnjicu za traganje i spašavanje na moru u Rijeci. Osim dva policijska broda i jednog Lučke kapetanije u potrazi na moru uključilo se i tridesetak mještana Sukošana sa svojim brodicama te policijski ronioci, dok je temeljna policija pretraživala obalni dio, a helikopter HV-a pružio im je potporu iz zraka. Unatoč velikim uloženim naporima i uporabi svih raspoloživih sredstava, potraga do večernjih sati nije donijela nikakvih rezultata pa je nastavljena i u ponedjeljak.
 


Nema službene informacije o ribarevu pozivu za pomoć Centru 112




Jesu li se u dežurstvu Centra 112 u nedjelju na noć, oko tri sata, zaista  oglušili na poziv za pomoć koji im je navodno uputio nesretni ribar, još se  uvijek ne može pouzdano reći. Naime, kako je riječ o zaštićenim podacima i  strogoj proceduri kojoj ta služba podliježe, tu informaciju jučer nam nitko nije  mogao potvrditi, ali ni demantirati. Bilo kako bilo, tim pitanjem ovih će se  dana svakako pozabaviti sve nadležne službe i interna kontrola DUSZ-a.