Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sukošanci koćama traže nestalog ribara

11.04.2011. 22:00
Sukošanci koćama traže nestalog ribara


– Utvrđeno je da je ŽC112 Zadar zaprimio poziv oko tri sata u noći 10. travnja. O okolnostima spomenutog poziva još se ne možemo očitovati obzirom da je postupak utvrđivanja činjenica u tijeku – izvijestili su iz DUSZ-a koji će, kako neslužbeno doznajemo, nakon interne kontrole o eventualnim nepravilnostima ili nepružanju zatražene pomoći nesretnom ribaru, ukoliko one budu utvrđene, obavijestiti policiju i nadležno državno odvjetništvo


Ribar iz Sukošana, 28-godišnji Božidar Pavić, u nedjelju oko tri sata nazvao je centar 112 nakon čega mu se izgubio svaki trag. Sporni poziv kojim je mladić zatražio pomoć danas je i službeno potvrđen iz Ureda kabineta ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
– Utvrđeno je da je ŽC 112 Zadar zaprimio poziv oko tri sata u noći 10. travnja. O okolnostima spomenutog poziva još se ne možemo očitovati s obzirom da je postupak utvrđivanja činjenica u tijeku – izvijestili su iz DUSZ-a koji će, kako neslužbeno doznajemo, nakon interne kontrole o eventualnim nepravilnostima ili nepružanju zatražene pomoći nesretnom ribaru, ukoliko one budu utvrđene, obavijestiti policiju i nadležno državno odvjetništvo. 
Potvrda da je mladić zaista zvao broj 112 sa svog mobitela iz DUZS-a je pristigla odmah nakon što je Petar Pavić, otac nestalog ribara, dao naslutiti da je ŽC 112 u Zadru propustio poslati pomoć njegovu sinu. Mladić im je navodno rekao da se pet metara dugom drvenom brodicom na vesla nasukao na stijenje u plićaku na samom ulazu u Zlatnu luku, a kakva ga je sudbina nakon posljednjeg poziva snašla, još uvijek se ne zna. Njegova brodica pronađena je u nedjelju ujutro, oko šest sati, kod Ždrelca, oko 200 metara od obale otoka Ugljana. Na nju je naišao ribar iz Kali koji je doteglio u kaljsku luku, a u ponedjeljak ujutro brodica je vraćena na vez u Sukošan.
Policija je dojavu o njegovu nestanku zaprimila u nedjelju ujutro oko 7.15 sati od njegova oca, koji se zabrinuo jer mu se sin nakon što je u subotu navečer oko 22 sata krenuo u ribarenje, nije vratio kući. U 8.20 sati obaviješten je ŽC 112 u Zadru i Središnjica za traganje i spašavanje na moru u Rijeci nakon čega je pokrenuta potraga na moru i kopnu u kojoj su osim Pomorske policije s dva broda i Lučke kapetanije sudjelovali i helikopter HV-a, policijski ronioci te mještani s 30-ak brodica. Potraga je u istom sastavu nastavljena i drugi dan, a u večernjim satima, oko 20.30 brat nestalog ribara, Ante Pavić, organizirao je i predvodio 70-ak brodica iz svih okolnih mjesta s kopna i otoka. Iz uvale Zlatna luka u Sukošanu 40-ak brodica sa svijećama-feralima krenulo je prema Bibinjama, a potom od bibinjske punte prema sukošanskoj punti i lanterni, rtu Plitkača, uvali Dječji raj, Barbir, uz obalu Makarske, Tustice pa sve do promatračnice i natrag. Uzduž obale brojni mještani satima su iščekivali rezultate velike, dobro organizirane noćne potrage, kojoj su se oko 23 sata pridružile i veće brodice. Njih 15-ak s feralima se uputilo prema otoku Pašmanu, a pridružili su im se i pakoštanski ribari koji su pretraživali priobalni dio od predjela zvanog Barotul, prema Pašmanu, Banji, Ždrelcu i Kukljici gdje su se u potragu uključili i ribari tih otočnih mjesta.
Noćna akcija traganja s feralima u kojoj je sudjelovalo 70-ak brodica okončana je u jutarnjim satima, no na žalost bez uspjeha. Potragu su i treći dan nastavile nadležne službe, odnosno Pomorska policija s tri broda, Lučka kapetanija s jednim te profesionalni ronioci PU zadarske kojima su se ponovno pridružili sumještani nestalog ribara s 20-ak brodica.


 U POTRAZI I SUKOŠANSKE KOĆARICE




– Potraga za nestalim mladićem iz Sukošana koji je nestao nakon što je u subotu uvečer isplovio na brodici na ribarenje i dalje traje, a u potragu će se danas uključiti i pet koćarica. Obzirom da je na navedenom području zabranjeno koćarenje, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zahtjev je uputila nadležnoj ribarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja – izvjetila je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture navodeći kako se uključivanjem koćarica u potragu namjerava pretražiti morsko dno na području od tri nautičke milje sjeverno i tri nautičke milje južno od svjetionika u Sukošanskoj marini, te područje sredine pašmanskog kanala. Eventualni ulov ribe tijekom akcije traganja, istaknula je Halužan, bit će doniran u humanitarne svrhe.