Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zatonska obala dobit će nogostup i cvjetne otočiće

11.04.2011. 22:00
Zatonska obala dobit će  nogostup i cvjetne otočiće


Uređuje se obalni pojas na Šetalištu kneza Branimira i to počevši od lučice s kaićima preko Vrulje do ulaza u Turističko naselje Zaton. Gradi se šezdesetak metara nogostupa, cvjetni otočići, podiže se kameni zid, a čitav prostor na kojem rade ninski gradski komunalci u finišu će se na odgovarajući način hortikulturno oplemeniti


U sklopu projekta  obnove i izgradnje komunalne  infrastrukture te u okviru priprema za ovogodišnju turističku sezonu, ovih se dana u  ninskom turističkom prigradskom mjestu Zatonu radi punom parom na uređenju ulica,  trgova, obale.
Najveće gradilište upravo je  otvoreno na 300 metara dugom Putu pliše u kojoj radnici  zadarske građevinske tvrtke  Ploter d.o.o. zajedno s djelatnicima ninskog gradskog Komunalnog poduzeća Komunalije i odvodnja d.o.o. rade na  iskopu kanala.
Rekonstrukcija  vodovodne mreže
U njega će potom radnici  zadarskog Vodovoda u sklopu  projekta rekonstrukcije mreže  položiti nove vodovodne cijevi  kojima će pitka voda pored  kućanstava u navedenoj ulici  nesmetano stići i do kućanstava na dijelu Zatona zvanom  Punta Šepurine. U istoj ulici  koja će se na kraju u “režiji”  Grada Nina presvući novim završnim asfaltnim slojem, djelatnici HEP-a Elektre Zadar  izvršit će priključak potrošača  na podzemne elektrovodove  što će u konačnici omogućiti  uklanjanje starih i dotrajalih  drvenih elektrostupova, koji su  jednostavno “nagrđivali” ovo  turističko mjesto.
Pored navedenih poslova  užurbano se radi na uređenju  obalnog pojasa na Šetalištu  kneza Branimira i to počevši  od lučice s kaićima preko Vrulje do ulaza u Turističko naselje  Zaton. Gradi se šezdesetak  metara nogostupa, cvjetni  otočići, podiže se kameni zid, a  čitav prostor na kojem rade  ninski gradski komunalci u finišu će se na odgovarajući  način hortikulturno oplemeniti.
Kako nam je rekao poduzetni predsjednik zatonskog  Mjesnog odbora Dragan Peša  odmah nakon Uskrsa kreće se  u izgradnju grobnica na novom  mjesnom groblju. Taj posao u  kojem je predviđeno da se u  roku od 30 radnih dana izgradi  20-ak grobnica od po šest polica vrijedan je 285.000 kuna, a  obavit će ga građevinsko poduzeće Velkom d.o.o. iz Kalnika. Grobnice će sufinancirati  građani koji sredstva uplaćuju  preko gradskog ninskog komunalnog poduzeća Komunalije i odvodnja d.o.o.”.
Trafostanica
– Svi navedeni zahvati uvod  su u još neke projekte koje  kanimo provesti do ljeta. Istaknuo bih projekt nove mrtvačnice veličine 180 metara  četvornih zatvorenog te još toliko otvorenog prostora, čija  vrijednost se kreće u visini od  750 do 800 tisuća kuna. Glavni  projekt izrađen je u zatonskom  projektnom uredu ‘Crta’ vlasnika Matije Galošića. Finaliziraju se pripreme za odabir  najpovoljnijeg izvođača, a paralelno s tim radi se na  ishođenju građevinske dozvole. S radovima ćemo krenuti  bez obzira na turističku sezonu  jer je riječ o prioritetnom objektu, kaže Peša, dodajući da  su sa zadarskom Elektrom dogovorili početak gradnje nove  trafostanice na lokalitetu Sridnjeg puta i ona bi morala biti  u funkciji također do početka  turističke sezone.
– Njezinim puštanjem u rad  riješit ćemo veliki problem nekoliko tamošnjih vlasnika novoizgrađenih stambenih objekata koji sada zbog nedovoljnog napona nemaju struju, a  koji su već od prije podmirili  plaćanje komunalija, poreza i  ostalih davanja Gradu Ninu,  kaže Peša, dodajući da se  većina zahvata realizira uz financijsku potporu Grada Nina.