Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Porušili privatni zid da bi osigurali pristupni put

11.04.2012. 22:00
Porušili privatni zid da bi osigurali pristupni put


Stanari zgrade u Ulici Tina Ujevića do svojih kućnih vrata ponovno moraju preko iskopa i građevinskog otpada jer su vlasnici zemljišnih parcela srušili ogradni zid tik do njihove zgrade kako bi sebi osigurali pristupni put


Priča s pristupnim putem u Ulici Tina Ujevića kod kućnog broja 26 ovih je dana dobila svoj novi nastavak, ali i nove aktere. Sve je naime, započelo još 31. ožujka kada je vlasnica građevinske parcele pokraj zgrade sa 17 stambenih jedinica započela gradnju ogradnog zidića, a vlasnik parcele udaljene svega jedan metar od zgrade, stanarima uskratio prolaz kojim su se nesmetano koristili punih šest godina.
Nastavak je uslijedio 6. travnja, kada se u “igru” uključilo i nekoliko vlasnika okolnih zemljišta. I oni su naime, ostali bez pristupa svojoj imovini, zbog čega su odlučili srušiti novoizgrađeni zidić dug 50 metara, širok 20-ak centimetara i visok oko 70 centimetara. O tom događaju obaviještena je i zadarska policija koja, kako saznajemo od glasnogovornika Elisa Žodana, još uvijek radi na slučaju.
– Događaj je prijavljen 6. travnja nakon čega su obavljeni izvidi na terenu te obaviješteno nadležno državno odvjetništvo. U međuvremenu obavljeni su i obavijesni razgovori s pet vlasnika okolnih zemljišnih parcela, vlasnicima zida te nekoliko stanara zgrade na kućnom broju 26 – kazao je Žodan napominjući kako će o eventualnim prijavama zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari odlučiti tužiteljstvo.
Kako neslužbeno doznajemo, petoro vlasnika koji do svojih zemljišta nemaju alternativnog pristupa, pozvali su se na institut samopomoći angažiravši radni stroj da sve vrati u prvobitno stanje. Isti su ujedno i vlasnicima zidića ponudili platiti nastalu štetu, no nikakav dogovor još uvijek nije postignut.
U novonastaloj situaciji stanari zgrade na kućnom broju 26, još jedanput u svega dva tjedna, do svojih kućnih vrata moraju preko iskopina i naslaga građevinskog otpada. No, više od toga, kažu, brine ih što bi se u takvim uvjetima moglo ozlijediti neko od brojne djece koja tu stanuju. Stoga, nadaju se nekom skorom, razumnom i za sve zainteresirane strane, zadovoljavajućem rješenju koje se, očito, neće moći iznaći bez pomoći nadležnih institucija.